2 listopada 2010

Szpinak, makaron, mieso..

Pogoda nie dopisuje, wokol szaro, buro i zimno, a jeszcze zeby tego bylo malo to wieje i to strasznie. ja- czuje sie zle, a raczej nie dobrze mi i czuje sie chora:( na dodatek tego wszystkiego przyszly dzisiaj bardzo smutne wiesci z Polski.. odeszla kochana osoba[*]
znikam na chwile, bo glowa zapelniona jest innymi myslami niz blogiem, tak wiec wybaczcie mi...
bedzie dzisiaj wpis przygotowany wczesniej.. tak wiec szybko i na temat..przepis pochodzi z tej strony ( klik klik) i jest wart tego aby poswiecic mu troszke wiecej czasu. jest pyszne choc kaloryczne. podaje ze swoimi zmianami..

cytuje:
Lasagne z mielonym miesem i szpinakiem

Skladniki na 6 porcji:
  • 600 g mielonego miesa (wolowo-wieprzowego) -1 kg
  • 450 g mrozonego szpinaku - uzylam swiezego szpinaku ok 600g
  • 500 g przecieru pomidorowego- uzylam pomidorow z puszki
  • 2 cebule
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka suszonej mieszanki ziol wloskich - nie mialam wiec uzylam oregano i bazylii
  • sol
  • pieprz
  • cukier
  • od siebie: 1 marchew pokrojona w drobna kostke oraz pietruszka w kostke rowniez

Sos beszamelowy:
  • 3 lyzki masla
  • 3 lyzki maki
  • 1/2 l mleka
  • 1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku

Ponadto:
  • 15-18 platow lazanii
  • 100 g startego sera gouda

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. W rondlu rozgrzac 1/2 lyzki oliwy, zeszklic polowe posiekanej cebuli. Dodac zamrozony szpinak, wlac 100 ml wody, przykryc rondel pokrywka i zostawic szpinak na srednim ogniu przez 14-16 min. aby sie rozmrozil. Nastepnie zdjac pokrywke i gotowac 5-6 min. az odparuje cala woda. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Na glebokiej patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, podsmazyc mielone mieso. Dodac posiekany czosnek i reszte cebuli. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc. Wlac przecier pomidorowy, wsypac ziola, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez 5 min. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i 1 lyzeczka cukru.

Przygotowac sos beszamelowy: maslo stopic w rondelku, oproszyc maka, krotko zasmazyc (uwazac aby maka sie nie zrumienila). Wlac, ciagle mieszajac, 250 ml wody i mleko. Wsypac bulion w proszku, zagotowac i, ciagle mieszajac, gotowac przez 5 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na dno prostokatnej formy (o wymiarach 20x30 cm) wlac troche sosu beszamelowego, ulozyc na nim 3-3,5 platow lazanii. Nastepnie klasc warstwami: szpinak, sos, platy lazanii, potem mielone mieso, sos i znow platy lazanii. Ukladac warstwy do wyczerpania skladnikow. Ostatnia warstwa powinny byc platy lazanii, ktore pokrywamy z wierzchu sosem. Calosc posypac startym serem gouda.

Wstawic lazanie do piekarnika i piec przez 40-45 min. 



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka