25 października 2010

tunczyk+ groszek=salatka

jakis czas temu dostalam od mojej kuzynki Kasi przepis na pyszna salatka, a ze ostatnio u mnie to jakos brak jarzynowych salatek- nawet nie wiem czemu ostatnio ich nie jemy, a bylo to bardzo dawno dawno temu) to postanowilam ja zrobic. to byl strzal w dziesiatke:) 
bardzo szybka w wykonaniu, chrupiaca i kolorowa salatka z dodatkiem tunczyka i jarzyn.oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie walnela jakiegos babola:/  skladniki pokroilam w kostke, a dopiero potem przeczytalam jak powinny byc pokrojone wszysstkie skladniki salatki. no to tyle, a wiec jesli lubicie tylko takie polaczenia to zachecam do jej wykonania, bo naprawde warto:)


skladniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym- dalam 1 puszke w sosie wlasnym, a druga w oleju,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 3 ogórki kiszone,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • duże winne jabłko- uzylam cox
  • pęczek szczypiorku- uzylam tylko 4 szczypiorow razem z cebulkami,
  • sok z cytryny-tak na oko z 1/3 cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, cukier.

Groszek osączyć z zalewy, ogórek w plasterki, cebula w pół talarki, papryka w cienkie paski.Jabłko w kostkę.dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, posyp połową posiekanego szczypioru.
SOS: majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj resztę szczypiorku. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.Polej sałatkę.Wymieszac i gotowe. Smacznego:)



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka