14 marca 2011

Ananasek i szyneczka, bedzie pizza!!!!

Wczorajszy dzien przelecial jak z bicza, szybko i niepostrzezenie, a zeby tego bylo malo przez pol dnia z wielkim bolem glowy:/ nie chcialo sie stac w kuchni i wymyslac czegos na obiad, wiec bylo tradycyjnie i na szybko- Pizza, a w dodatku hawajska:) bardzo lubimy tego typu jedzonko, choc czesto nie gosci  u nas. 
wyszla pyszna, na cienkim spodzie z duza iloscia sosu, ananasa i szyneczka. hmmm pycha...


skladniki na ciasto:

  • 160g cieplej wody
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 25g swiezych  drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 300 g maki
  • 1/2 lyzeczki soli
Do miski wlac ciepla wode, dodac 2 lyzki oliwy z oliwy, pokruszyc drozdze i zasypac cukrem. nastepnie dodac make i sol. polaczyc wszystkie skladniki, mieszac do uzyskania gladkiego jednolitego ciasta okolo 2 minut. jezeli lekko sie klei podsypac odrobine maka i znowu wymieszac do polaczenia. wylozyc na papier do pieczenia i rozwalkowac na cienki placek.

skladniki na sos z tego przepisu klik klik

a dodatki:
  • 1 puszka ananasow
  • okolo 6-8 plastrow szynki miodowej
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 garscie zoltego sera np. edam
Ananasa odsaczyc i pokroic w kostke, szynke pokroic w kostke lub w paseczki grubosci 2 cm, mozzarelle pokroic w cienkie plasterki, a ser zolty zetrzec na tarce jarzynowej na duzych oczkach.
Przygotowane ciasto rozwalkowuemy cienko na papierze do pieczenia lub bezposrednio na blaszce do pieczenia pizzy, smarujemy wystygnietym sosem pomidorowym i ukladamy ananasa, szynke, kukurydze.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy przez 15 minut nastepnie na pizze ukladamy pokrojona mozzarelle i ser zolty, dalej zapiekamy okolo 5-10 minut. Podajemy. Smacznego:)



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka