Wilgotne i bardzo smaczne placuszki. Czesto bedziemy je powtarzac..
zrodlo: klik klikSkładniki na około 12 pancakes:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (można zastąpić połowę mąki mąką razową)
- 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
- pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 nieduży banan, pokrojony na plasterki
- 150 g ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałki
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.
Podawać gorące z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub jak lubicie.
Smacznego :)
update: u nas podawane z jogurtem greckim, miodem, swiezymi owocami i prazonymi ziarenkami pestek dyni i slonecznika
update: u nas podawane z jogurtem greckim, miodem, swiezymi owocami i prazonymi ziarenkami pestek dyni i slonecznika
Kocham pancakes'y! =] ale z ananasami jeszcze nie próbowałam. Muszą byc cudne ;)
OdpowiedzUsuńmniam! Zjadłabym nawet teraz:)
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawy przepis - zapisuję. Pancakes to jedno z moich ulubionych śniadań, ale wersji z ananasami nie miałam okazji spróbować. ;)
OdpowiedzUsuń