Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu makaron, lekko mietowy i czosnkowy, a jednoczesnie delikanty za sprawa cukinii. przepis znaleziony w jednej z gazetek dla mam :) tym przepisem dolaczam sie do akcji Cukinia 2011
zrodlo: Little Ones, spring 2011
skladniki:
- 300 g fusilli
- 1 maly czosnek- ja zawsze daje 2
- jedna galazka swiezej miety-mozna uzyc suszonej wg uznania
- 2 srednie cukinie
- 1 lyzka masla
- 1 lyzeczka oliwy
- 150 ml smietany creme fraiche
- 30 g swiezego tartego parmezanu-ja uzywalam zoltego tartego sera
- sol, pieprz
ugotuj makaron fusilli wedlug instrukcji na opakowaniu.
obierz czosnek, wez 4 listki miety i posiekaj ja drobno, odloz na bok.
umyj, osusz i zetrzyj na duzych oczkach cukinie.
rozgrzej maslo i oliwe na duzej patelni, dodaj cukinie i smaz okolo 2 minut, nastepnie wrzuc zmazdzony czosnek i smaz nastepne 2 muinuty.
po tym czasie dodajemy smietane, przyprawiamy sola i pieprzem. dobrze mieszamy az wszystkie skladniki polacza sie. niech wszystko chwile sie gotuje. mieszamy z utartym parmezanem i dodajemy makaron. znowu mieszamy i podajemy. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz