11 września 2011

Mietowe fusilli z cukinia

Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu makaron, lekko mietowy i czosnkowy, a jednoczesnie delikanty za sprawa cukinii. przepis znaleziony w jednej z gazetek dla mam :) tym przepisem dolaczam sie do akcji Cukinia 2011


zrodlo: Little Ones, spring 2011

skladniki:
  • 300 g fusilli
  • 1 maly czosnek- ja zawsze daje 2
  • jedna galazka swiezej miety-mozna uzyc suszonej wg uznania
  • 2 srednie cukinie
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzeczka oliwy
  • 150 ml smietany creme fraiche
  • 30 g swiezego tartego parmezanu-ja uzywalam zoltego tartego sera
  • sol, pieprz
ugotuj makaron fusilli wedlug instrukcji na opakowaniu.
obierz czosnek, wez 4 listki miety i posiekaj ja drobno, odloz na bok.
umyj, osusz i zetrzyj na duzych oczkach cukinie.
rozgrzej maslo i oliwe na duzej patelni, dodaj cukinie i smaz okolo 2 minut, nastepnie wrzuc zmazdzony czosnek i smaz nastepne 2 muinuty.
po tym czasie dodajemy smietane, przyprawiamy sola i pieprzem. dobrze mieszamy az wszystkie skladniki polacza sie. niech wszystko chwile sie gotuje. mieszamy z utartym parmezanem i dodajemy makaron. znowu mieszamy i podajemy. smacznego:)





Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka