7 maja 2012

Wiosenna salatka sniadaniowa

Bardzo szybka i prosta w wykonaniu salatka sniadaniowa, choc mozna ja rowniez wykonac na kolacje. Stworzona na poczekaniu:)
no i co najwazniejsze- bardzo zdrowa.
polecam!!!


 zrodlo: przepis wlasny

skladniki:

  • ok. 2 garsci malych listkow szpinaku
  • 2 duze rzodkiewki
  • 1 sredni pomidor
  • 2-3 srednie truskawki
  • 1 kromka chleba pelnoziarnistego tostowego
  • 1 szczypiorek-jego biala czesc
  • 2 jaja ugotowane na twardo

sos:

  • 1 maly zabek czosnku
  • 2 lyzki jogurtu z obnizona zawartoscia tluszczu/ lub zwykly jogurt naturalny
  • 1 lyzka majonezu light/ zwykly majonez
  • sol
  • pieprz


Liscie szpinaku oplukac i osuszyc. ulozyc na duzym talerzu. umyc rzodkiewke,pomidora,truskawki-i pokroic w plasterki,a szczypiorek w cienkie krazki. chleb wlozyc do tostera i lekko przypiec. obrac jajka i pokroic w cwiartki. 
 na ulozone liscie szpinaku ukladamy rzodkiewke, pomidorka, krazki szczypiorka. na to rzucamy stostowany chleb pokrojony w kostke. ukladamy plasterki truskawek. na samej "gorze" naszej salatki kladziemy cwiartki jajek.
 przygotowujemy sos. do miseczki dajemy 2 lyzki jogurtu naturalnego, 1 lyzke majonezu, rozgnieciony zabek czosnku. doprawiamy sola i pieprzem. mieszamy dokladnie do polaczenia sie skladnikow.
tak powstalym sosem robimy kleksy na calej salatce i serwujemy.
 Smacznego:)



















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka