Bardzo szybka i prosta w wykonaniu salatka sniadaniowa, choc mozna ja rowniez wykonac na kolacje. Stworzona na poczekaniu:)
no i co najwazniejsze- bardzo zdrowa.
polecam!!!
zrodlo: przepis wlasny
skladniki:
- ok. 2 garsci malych listkow szpinaku
- 2 duze rzodkiewki
- 1 sredni pomidor
- 2-3 srednie truskawki
- 1 kromka chleba pelnoziarnistego tostowego
- 1 szczypiorek-jego biala czesc
- 2 jaja ugotowane na twardo
sos:
- 1 maly zabek czosnku
- 2 lyzki jogurtu z obnizona zawartoscia tluszczu/ lub zwykly jogurt naturalny
- 1 lyzka majonezu light/ zwykly majonez
- sol
- pieprz
Liscie szpinaku oplukac i osuszyc. ulozyc na duzym talerzu. umyc rzodkiewke,pomidora,truskawki-i pokroic w plasterki,a szczypiorek w cienkie krazki. chleb wlozyc do tostera i lekko przypiec. obrac jajka i pokroic w cwiartki.
na ulozone liscie szpinaku ukladamy rzodkiewke, pomidorka, krazki szczypiorka. na to rzucamy stostowany chleb pokrojony w kostke. ukladamy plasterki truskawek. na samej "gorze" naszej salatki kladziemy cwiartki jajek.
przygotowujemy sos. do miseczki dajemy 2 lyzki jogurtu naturalnego, 1 lyzke majonezu, rozgnieciony zabek czosnku. doprawiamy sola i pieprzem. mieszamy dokladnie do polaczenia sie skladnikow.
tak powstalym sosem robimy kleksy na calej salatce i serwujemy.
Smacznego:)
Od takiej sałateczki chętnie nie jedna osoba zaczęła by dzień;)
OdpowiedzUsuń