27 września 2012

rogalika z dzemem czy z nutella???

jeden ze smakow mojego dziecinstwa:) te rogale zawsze robila siostra mojej mamy, Halinka. sa miekkie, drozdzowe, puchate. wczoraj zrobilam je pierwszy raz sama, bo ich smak chodzil juz za mna bardzo dlugo:) wyszly takie jak pamietam z moich dzieciecych lat.
polecam do kawy czy herbaty i nie tylko, na gryza lub dwa:)


zrodlo: przepis rodzinny

skladniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 100 g miekkiego masla
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g swiezych drozdzy ( ja uzylam 14g drozdzy suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:


  • dzem lub nutella

jesli uzywamy swiezych drozdzy musimy zrobic rozczyn. rozkruszyc drozdze do 1-2 lyzek letniego mleka, dodac 1 lyzeczke cukru, i posypac to 1 lyzka maki. wymieszac dokladnie i zostawic do napuszenia sie. jesli jednak robisz z suchych drozdzy nie musisz robic zaczynu( czytaj dalej)
 w rondelku wymieszaj razem mleko, maslo, cukier, cukier waniliowy. nie gotuj tylko podgrzej aby maslo sie rozpuscilo.. odstaw do lekkiego wystudzenia.  przelej mleko do wiekszej miski dodaj make( suche drozdze), rozczyn. polacz ze soba wszystkie skladniki i wyrob dokladnie na gladkie ciasto. gdy bedzie odklejalo sie od reki i miski to znak ze trzeba je przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 1-2h.
po tym czasie podzielic na mniejsze kawaleczki, rozwalkowac i porozcinac na trojkaty. ulozyc w gornej, najgrubszej czesci nutelle lub dzem-u nas truskawkowy:) i zwinac do srodka do samego czubeczka trojkata. tak przygotowane rogale ukladac na blaszce z papierem do pieczenia i pozostawic do wyrosniecia na 30 min do godziny. piec w temp 160C przez okolo 15 minut. przykryc aby nie wyschly a byly miekkie :) smacznego









Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka