placuszki miekkie w srodku, pachnace kalafiorem z jego malymi kawalkami. zniknely w ekspresowym czasie ( moze dlatego ze w naszym domu to same glodomory mieszkaja:) ) podana byla oczywiscie z pomidorowa salatka:) polecam bardzo bardzo!!!
skladniki:
- mała główka kalafiora (mniej więcej 350g)
- 100g sera feta
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- odrobina oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszona pietruszka
- ponadto:
- sałatka z pomidorków i cebulki, do podania z placuszkami
kalafior rozdzielić na różyczki. zalać wrzątkiem. ugotować w osolonej wodzie al dente. odlać wodę. garnek postawić jeszcze na chwilkę na ogień, żeby kalafior się osuszył.
do miski wsypać mąkę, wbić jajka. zmiksować. wlać odrobinę oliwy, sok z cytryny oraz dodać przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszoną pietruszkę (dużo) i ponownie zmiksować.
fetę pokroić w małą kosteczkę. różyczki kalafiora lekko rozdzielić widelcem. mają być małe części.
kalafior i fetę wrzucić do miski z ciastem. delikatnie wymieszać.
teflonową patelnię dobrze nagrzać. smażyć na niej małe placuszki (bez dodatkowej oliwy), okolo trzy minuty z każdej strony (średni ogień).
można podawać z pomidorową sałatką dla wyostrzenia smaku.
pomidorki pokroić na drobne części. cebulę w małą kosteczkę. wymieszać wszystko razem. dodać odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i swieżą pietruszkę.
Osobiście rozsmakowuję się w takich placuszkach. :) Kombinowane, wegetariańskie, smaczne, sycące i zdrowe - te przymiotniki mi się z nimi kojarzą, a to wystarczający pretekst, by je zrobić!
OdpowiedzUsuńNietypowe i bardzo fajne! Placuszki z kalafiorem to fajna opcja na przekąskę albo na kolację, tak sadzę..
OdpowiedzUsuńMałe odstępstwo od zwykłego obiadu.. wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńza kazdym razem jak tu zagladam to zaluje , ze my mieszkamy w Londynie a nie obok Was -chetnie bym sie na obiadki zapisala :)
OdpowiedzUsuńCiocia ja pakuje walizki i przyjezdzam z chlopakami na dozywianie ;)/ Dorotka R.