9 października 2012

brazowy ryz z kurczakiem z grilla i warzywami

dzisiaj bedzie o pewnym kurczaku, ktory zostal ugrillowany i wykorzystany do szybkiego obiadu, bo ile mozna jesc takiego samego kurczaka z grilla.. a wiec przepis na szybkie danie obiadowe czy kolacyjne, z duza iloscia warzyw( w sumie takich jakie akurat macie w lodowce) no i pysznym brazowym ryzem. Zapraszam:)


zrodlo:przepis wlasny

skladniki:

  • 3-4 kawalki wczesniej upieczonego kurczaka na grillu- moga byc nogi
  • ok.200 g brazowego ryzu-waga suchego
  • ok.1000g wody
  • sol
  • cebula
  • pol malego brokola
  • 2 garscie mrozonego groszku
  • 1 duza garsc fasolki szparagowej, moze byc mrozona
  • 1/2 lyzeczki slodkiej, sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1/3 lyzeczki kuminu
  • sol
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

wstawiamy wode na ryz. ja zawsze gotuja ja w czajniku zeby oszczedzic czas. wrzucamy ryz do wrzadku, solimy i gotujemy do miekkosci okolo 30 minut pod przykryciem na malutkim ogniu. nie mieszamy.( ja swoj gotowalam w thermomixie) wstawiamy rowniez wode na brokuly, fasolke i groszek. gotujemy do miekkosci. odcedzamy i odstawiamy na bok.w miedzyczasie  kroimy cebule w drobna kostke. na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek i wrzucamy. smazymy az sie zarumieni. obieramy naszego kurczaka z kosci i kroimy w srednia, kostke. do podsmazonej cebuli dodajemy przyprawy( papryke w proszku, kumin) przesmazamy chwile uwazajac zeby nam sie nie spalilo.wrzucamy mieso, smazymy chwile. dodajemy nasze wczesniej ugotowane warzywa. mieszamy wszystko delikatnie. doprawiamy sola i pieprzem. ugotowany ryz laczymy z zawartoscia patelni, delikatnie mieszamy i gotowe.
Ja podalam dodatkowo zwykla najwyklejsza surowke z jablka i marchewki aby bylo kolorowo i zdrowo oczywiscie.Smacznego 













Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka