bardzo smaczne, puszyste, slodko-kwasne placuszki. moim chlopakom bardzo smakowaly:) jak dobrze miec zapasy zamrozonego rabarbaru :) Polecam na sniadanie lub kolacje czy podwieczorek.
Pycha!!
zrodlo:klik klik
skladniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. Kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.
Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia.
Podawać oprószone z cukrem pudrem.
Smacznego :)
Cudne placuszki :) Ale rabarbaru to ja od dawna nie jadłam
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńwhiness- my tez dawno dawno nie jedlismy az wkoncu kupilismy sobie jedna doniczke rabarbaru i tak teraz mamy swoj wlasny:)
OdpowiedzUsuńGrowingUp- dziekuje:)