13 października 2012

na sniadanie- placuszki z rabarbarem i cynamonem na kwasnej smietanie

bardzo smaczne, puszyste, slodko-kwasne placuszki. moim chlopakom bardzo smakowaly:) jak dobrze miec zapasy zamrozonego rabarbaru :) Polecam na sniadanie lub kolacje czy podwieczorek.
Pycha!!


zrodlo:klik klik

skladniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. Kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.
Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia.
Podawać oprószone z cukrem pudrem.
Smacznego :)














3 komentarze :

  1. Cudne placuszki :) Ale rabarbaru to ja od dawna nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. whiness- my tez dawno dawno nie jedlismy az wkoncu kupilismy sobie jedna doniczke rabarbaru i tak teraz mamy swoj wlasny:)

    GrowingUp- dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka