tak pysznej rybki dawno nie jedlismy. troszke inny przepis niz ten, ktory mamy serwowany na swieta Bozego narodzenia, bez ciasta, bez smazenia a za to przyzadzony na parze:)
delikatne mieso pod pierzynka ze swiezo uduszonych warzyw razem z kuskusem i dodatkiem np. fasolki dopelnia caly posilek. polecam!!
zrodlo: ksiazka "Radosc gotowania"
skladniki:
- 500g filetow rybnych np.dorsza,coda.rozmrozonych i odsaczonych
- sok z cytryny, do przyprawienia ryby
- sol, pieprz do przyprawienia filetow
- od siebie dodaje jeszcze odrobine koperku
- 200g cebuli przekrojonej na polowki
- 200g marchewki obranej i pokrojonej na mniejsze kawalki
- 50 g pietruszki obranej i pokrojonej na mniejsze kawalki
- 50g selera obranego i pokrojonego na mniejsze kawalki
- 40g oliwy z oliwek
- 1/2 lyzeczki soli
- 2-3 szczypty mielonego pieprzu
- 150g bialego wina- ja zastepuje go bulionem z kostki
- 1 puszka pomidorow z puszki
- listek laurowy
- 1 lyzeczka cukru
- 1 lyzeczka papryki slodkiej
- 1/2 lyzeczki oregano
- 1/2 lyzeczki soli
filety skropic sokiem z cytryny, przyprawic sola i pieprzem, zawinac kazdy kawalek ryby w folie aluminiowa i ulozyc na przystawce Varoma.
do naczynia miksujacego wlozyc warzywa i oliwe, rozdrobnic 5s/obr.5.
dodac sol, pieprz, wino/bulion, pomidory, lisc laurowy, cukier, papryke, oregano i sol, nalozyc przystawke Varoma,, gotowac ok.20 min/varoma/wsteczny/obr.1.
odstawic przystawke Varoma. na pokrywe naczynia miksujacego postawic koszyczek, gotowac 10 min/varoma/wsteczny/obr.1.
filety przelozyc na polmisek, na wierzch wylozyc warzywa, serwowacna cieplo lub zimno, ozdobione plasterkiem cytryny. jesli zachodzi taka potrzeba doprawic sola i pieprzem.
u nas rybke zaserwowalismy z kuskusem i fasolka szparagowa:)
smacznego:)
Fajny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńPyszny.. pełnowartościowy obiad:)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuń