uwielbiam polaczenie czekolady i orzechow:) i nic wiecej nie powiem, bo zjadlabym teraz taka...
zrodlo: klik klik
skladniki:
- 175 g masła, pokrojonego
- 150 g czekolady deserowej
- 225 g (1 szklanka) cukru
- 50 g cukru brązowego(dark brown)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 75 g (3/4 szklanki) mąki
- 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
Nastawiamy piekarniki an 180 st C, natłuszczamy foremke muffinkową(na 12 szt) lub przygotowujemy papilotki.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w rondelku i przelewamy do dużej miski.
Mieszamy oba cukry z czekoladową miksturą. Mieszamy z jajkami dodawanymi pojedyńczo, potem dodajemy esencje.
Przesiewamy mąkę i mieszamy krótko z miksturą jajeczno czekoladową. Dodajemy orzechy. Wypełniamy muffinkowe formki prawie do brzegów i pieczemy 30-35 minut. Pozostawiamy przez 5 min w foremkach po czym wyjmujemy i umieszczamy na kratce.
ja też takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń