to byl nasz dzisiejszy obiad:) kotlety zrobione w mgnienu oka, a reszta robila sie w miedzyczasie. wyszlo smacznie i pysznie.
Polecam!!
skladniki dla 4 osob:
- 4 plastry schabu bez kosci i tluszczu
- jajo
- maka
- bulka tarta
- przyprawy: czarny pieprz mielony i ziolowy pieprz, sol, ziola prowansalskie
- oliwa do smazenia
duszona marchew: przepis tutaj
- 180g peczaku
- 450 ml wody
- sol, oliwa
dodatkowo:
- cebula,
- kilka pieczarek
- sol
- pieprz
- smietana
- maka
mieso umyc, osuszyc papierowymi recznikami kuchennymi. oproszyc sola, pieprzem czarnym, ziolowym oraz ziolami prowansalskimi. odlozyc na bok.
zrobic w miedzyczasie marchew jak w przepisie( tutaj)
zagotowac 450ml wody z odrobina soli, wsypac oplukany peczak, dodac lyzecze oliwy, zmniejszyc ogien pod garnkiem, przykryc, gotowac do miekkosci i wchloniecia sie plynu, ok 30 min.
rozlozyc trzy talerze. pierwszy na jajo, drugi na make a trzeci na bulke tarta. kazdego kotleta z kolei najpierw obtaczamy w mace potem w jaju, a na koncu w bulce. obsmazamy na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.
dodatkowo:
cebule kroimy w mala kostke, pieczarki w cienkie plasterki. podsmazamy cebule na odrobinie oliwy gdy bedzie uduszona dodajemy pieczarki.solimy i chwile smazymy, a nastepnie dodajemy ok.1/3 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy chwile( okolo 5 minut) mieszamy make ze smietana i odrobina zimnej wody. wlewamy na patelnie z grzybami. mieszamy, doprawiamy do smaku swiezo zmielonym pieprzem i sola.
Smacznego !!
p.s. zdjecia sa z wersja bez panierki :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz