20 grudnia 2012

swiatecznie: keks

przepis, ktory zagoscil w naszej rodzinie jakies dziesiec lat temu i teraz jest z nami co roku w tym wyjatkowym dniu:) miekki, pachnacy orzechami i suszonymi owocami, zachowuje swiezosc przez dobre kilka dni.
 Polecam!!!!
 zrodlo:przepis wlasny

skladniki:

  • 4 jajka
  • 200g miekkiego masla
  • 200g maki
  • 150g cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka suszonych owocow np. figi, morele, sliwki suszone, moge tez byc orzechy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia(15g)


utrzec maslo na puszysta mase. oddzielic zoltka od bialek. ucierajac maslo dodawac pojedynczo po jednym zoltku  i po lyzce/dwie lyzki cukru, cukier waniliowy ciagle mieszajac. w oddzielnym naczyniu ubic na sztywno piane dodajac dwie lyzki cukru na koncu ubijania. mieszamy razem delikatnie lyzka piane i mase jajeczna, dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia. dokladnie mieszamy. na samym koncu wmieszamy nasze suszone owoce, rodzynki, zamieszamy jeszcze raz i wylozyc do foremki( 29x11cm) wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta. piec w temp. 170C przez okolo 45 minut( do suchego patyczka).






















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka