zrobilam je jakis czas temu. z braku czasu wpis czekal na publikaje. no ii sie doczekal:)
przepis rewelacja, miodowe zeberka rozplywaja sie w ustach..
polecam serdecznie:)
skladniki:
- 1 kg żeberek mięsnych
- 2 duże czerwone cebule
- pół papryki (opcjonalnie)
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki miodu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka octu (lub soku z cytryny)
- pieprz
- sól
- bazylia
- olej do smażenia
Żeberka porcjujemy, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę, a czosnek w plastry. Żeberka podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Możemy już w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik do temp. 200 stopni. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy cebulkę, czosnek i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy miód, ocet, przyprawy i koncentrat. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Gotowym sosem zalewamy żeberka i wstawiamy całość do piekarnika na około 50-60 min.
Podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniaczkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz