4 grudnia 2012

zeberkowo:)

zrobilam je jakis czas temu. z braku czasu wpis czekal na publikaje. no ii sie doczekal:)
przepis rewelacja, miodowe zeberka rozplywaja sie w ustach.. 
polecam serdecznie:)

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 1 kg żeberek mięsnych
  • 2 duże czerwone cebule
  • pół papryki (opcjonalnie)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • pieprz
  • sól
  • bazylia 
  •  olej do smażenia



Żeberka porcjujemy, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.  W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę, a czosnek w plastry. Żeberka podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Możemy już w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik do temp. 200 stopni. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy cebulkę, czosnek i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy miód, ocet, przyprawy  i koncentrat. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Gotowym sosem zalewamy żeberka i wstawiamy całość do piekarnika na około 50-60 min.

Podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniaczkami.















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka