No dobra nie pierwsza, a druga..pierwsza spalilam tak ze nie bylo co jesc, wiec sie nie liczy:)
jesli uwielbiacie zaach piernikowej przyprawy to ta granola jest dla Was:) wiem wiem swieta byly dawno, ale ja uwielbiam pierniki:) ja nadal szukam tej idealnej dla mnie, dla nas..
Polecam!!
zrodlo: klik klik
skladniki:
- 225 g płatków owsianych- uzylam platkow gorskich
- 50 g płatków orkiszowych (w razie braku można zastąpić owsianymi)- uzylam owsianych
- 80 g całych migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 250 ml wody
- 60 g tłuszczu (użyłam oleju kokosowego, może być także olej arachidowy lub inny)
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika (może być więcej, nawet do 2 łyżek)
- 75 g suszonych fig
- 65 g suszonych moreli
- 50 g daktyli - uzylam suszonych sliwek
Do garnuszka wlalam zagotowana wode z czajnika, tluszcz oraz miod. trzymalam chwile na malutkim gazie do momentu rozpuszczenia sie miodu i polaczenia sie wszystkich skladnikow. odstawilam garnuszek na bok.
ja swoich migdalow nie obieralam ze skorki, ale jesli wy chcecie to wrzuccie je na 3 minuty do gotujacej sie wody, a potem na sito i zdejmujemy skorke.
wlaczamy piekarnik na 140C. w duzej misce mieszamy razem platki owsiane, posiekane orzechy laskowe, wloskie oraz cale migdaly. zalewamy to wszystko przygotowanym syropem z wody, tluszczu oraz miodu. dokladnie mieszamy i wykladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
ja pieklam bez nawiewu( poniewaz moj piekarnik nie posiada takowego). po 10-15 minutach delikatnie przewracalam platki na druga strone i dopiekalam nastepne 10-15 min.
w miedzyczasie pokroilam morele, figi i sliwki. gdy wyjelam platki, do cieplych dodalam suszone owoce, wymieszalam i poczekalam az wystygna, a nastepnie przelozylam do sloiczkow. smacznego:)
Granola wyszłą Ci idealnie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuńświetna ta granola, idealna na wiosenne, lekkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCioteczka zamawiamy do Londynu dwa sloiki :)
OdpowiedzUsuńDorotka