6 marca 2013

Moja pierwsza.Granola

No dobra nie pierwsza, a druga..pierwsza spalilam tak ze nie bylo co jesc, wiec sie nie liczy:)
jesli uwielbiacie zaach piernikowej przyprawy to ta granola jest dla Was:) wiem wiem swieta byly dawno, ale ja uwielbiam pierniki:) ja nadal szukam tej idealnej dla mnie, dla nas..
Polecam!!

 zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 225 g płatków owsianych- uzylam platkow gorskich
  • 50 g płatków orkiszowych (w razie braku można zastąpić owsianymi)- uzylam owsianych
  • 80 g całych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 250 ml wody
  • 60 g tłuszczu (użyłam oleju kokosowego, może być także olej arachidowy lub inny)
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (może być więcej, nawet do 2 łyżek)
  • 75 g suszonych fig
  • 65 g suszonych moreli
  • 50 g daktyli - uzylam suszonych sliwek

Do garnuszka wlalam zagotowana wode z czajnika, tluszcz oraz miod. trzymalam chwile na malutkim gazie do momentu rozpuszczenia sie miodu i polaczenia sie wszystkich skladnikow. odstawilam garnuszek na bok.
ja swoich migdalow nie obieralam ze skorki, ale jesli wy chcecie to wrzuccie je na 3 minuty do gotujacej sie wody, a potem na sito i zdejmujemy skorke.
wlaczamy piekarnik na 140C. w duzej misce mieszamy razem platki owsiane, posiekane orzechy laskowe, wloskie oraz cale migdaly. zalewamy to wszystko przygotowanym syropem z wody, tluszczu oraz miodu. dokladnie mieszamy i wykladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
ja pieklam bez nawiewu( poniewaz moj piekarnik nie posiada takowego). po 10-15 minutach delikatnie  przewracalam platki na druga strone i dopiekalam nastepne 10-15 min.
w miedzyczasie pokroilam morele, figi i sliwki. gdy wyjelam platki, do cieplych dodalam suszone owoce, wymieszalam i poczekalam az wystygna, a nastepnie przelozylam do sloiczkow. smacznego:)





















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka