8 marca 2013

Po prostu: krokiety rybne

uwielbiamy krokieciki w kazdej postaci, a juz szczegolnie w postaci ryb. przypadkiem wpadlam na ten przepis no i musialam zrobic. pomogl mi w tym moj niezawodny thermomix wiec obiad zrobil sie bardzo szybko, a my pozniej mielismy wiecej czasu dla siebie. 
Polecam!!

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 400 g dorsza (lub innej mrożonej ryby)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki- uzylam mrozonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • biały pieprz- uzylam czarnego mielonego pieprzu
  • 2 jaja 
  • 1 szklanka okruchów chleba (mogą być czerstwe)- dodalam jeszcze 2 lyzki bulki tartej
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna 

rozmrozone filety rybne kroje na mniejsze kawalki i sprawdzam czy nie maja osci. w garnku thermomixa rozdrabniam czerstwa bulke pokrojona na mniejsze kawalki. predkosc 6-7 przez jakies 20-30s i przekladam do innego naczynia. wrzucam rybe do naczynia thermomixa razem z jogurtem, przyprawami, czosnkiem, jajkami, okruchami chleba. wszystko dokladnie miksuje przez okolo 30-40s, predkosc 4-5 do uzyskania porzadanej masy. mokrymi rekami formuje krokieciki, obtaczam w bulce tartej i smaze na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. krokiety powinny byc usmazone z kazdej strony na zloto. skrapiam sokiem z cytryny i serwuje. smacznego:)





















Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka