uwielbiamy krokieciki w kazdej postaci, a juz szczegolnie w postaci ryb. przypadkiem wpadlam na ten przepis no i musialam zrobic. pomogl mi w tym moj niezawodny thermomix wiec obiad zrobil sie bardzo szybko, a my pozniej mielismy wiecej czasu dla siebie.
Polecam!!
skladniki:
- 400 g dorsza (lub innej mrożonej ryby)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki- uzylam mrozonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- biały pieprz- uzylam czarnego mielonego pieprzu
- 2 jaja
- 1 szklanka okruchów chleba (mogą być czerstwe)- dodalam jeszcze 2 lyzki bulki tartej
- ok. 1 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- 1 cytryna
rozmrozone filety rybne kroje na mniejsze kawalki i sprawdzam czy nie maja osci. w garnku thermomixa rozdrabniam czerstwa bulke pokrojona na mniejsze kawalki. predkosc 6-7 przez jakies 20-30s i przekladam do innego naczynia. wrzucam rybe do naczynia thermomixa razem z jogurtem, przyprawami, czosnkiem, jajkami, okruchami chleba. wszystko dokladnie miksuje przez okolo 30-40s, predkosc 4-5 do uzyskania porzadanej masy. mokrymi rekami formuje krokieciki, obtaczam w bulce tartej i smaze na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. krokiety powinny byc usmazone z kazdej strony na zloto. skrapiam sokiem z cytryny i serwuje. smacznego:)
mmmmmmmmmniam, chetnie bym sie wprosila z Jasiem na obiadek mmmmmmmm
OdpowiedzUsuńMam slinotok hihihi ;)
Dorotka