2 kwietnia 2013

Moj ulubiony, najlepszy.. sernik od mamy:)

jeden z moich najulubienszych(??) tak to sie pisze?? lekki jak chmurka, miekki, puszysty sernik mojej mamy. przepis od wielu wielu lat w naszej rodzinie, a skad dokladnie jest.. hmmmm nie wiem... sprobujscie, bo na swietach zrobil wielllka furore:) Polecam!!!

skladniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki maki tortowej, ale zwykla pszenna tez bedzie ok
  • 80 g miekkiego masla
  • 1/2 szklanki drobnego cukru/zwyklego cukru
  • 1 jajo
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

skladniki na mase serowa:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru/ zwyklego cukru
  • 1 kg mielonego twarogu do sernikow
  • 3 lyzki kwasnej smietany
  • 5 zoltek
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie  waniliowe w proszku

skladniki na pianke:

  • 5 bialek 
  • 2 lyzki drobnego cukru/ zwyklego cukru
  • wiorki kokosowe

w malym garnuszku roztapiamy maslo. odstawiamy do przestygniecia.
cukier + jajo utrzec na puszysta mase, po chwili powoli wlewac roztopiony tluszcz, ciagle mieszajac. dodac przesiana make wraz z proszkiem do pieczenia. dokladnie wymieszac i zagniesc gladkie, miekkie ciasto. wylepic blaszke (28x23)-wylozona papierem do pieczenia, ciastem. ponakluwac widelcem.
nagrzac piekarnik do 160C.
do tej samej duzej miski wbic zoltka, dodac cukier, utrzec, a po chwili smietane, zmiksowac, powoli dodawac bialy ser, dalej miksowac. na samym koncu powoli dolewac mleko wymieszane z budyniem. zmiksowac delikatnie ( uwaga chlapie!!) 
wylac cala mase serowa na ciasto.
wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac az masa lekko zbrazowieje.
w  miedzyczasie ubic piane z pozostalych bialek. dodac cukier. ubijac dalej.
wyjac ciasto z piekarnika rozlozyc rownomiernie piane, posypac wiorkami. zapiec w temp.140C okolo 15-20 min do uzyskania zlotej pianki. 










Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka