jeden z moich najulubienszych(??) tak to sie pisze?? lekki jak chmurka, miekki, puszysty sernik mojej mamy. przepis od wielu wielu lat w naszej rodzinie, a skad dokladnie jest.. hmmmm nie wiem... sprobujscie, bo na swietach zrobil wielllka furore:) Polecam!!!
skladniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki maki tortowej, ale zwykla pszenna tez bedzie ok
- 80 g miekkiego masla
- 1/2 szklanki drobnego cukru/zwyklego cukru
- 1 jajo
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
skladniki na mase serowa:
- 3/4 szklanki drobnego cukru/ zwyklego cukru
- 1 kg mielonego twarogu do sernikow
- 3 lyzki kwasnej smietany
- 5 zoltek
- 2 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe w proszku
skladniki na pianke:
- 5 bialek
- 2 lyzki drobnego cukru/ zwyklego cukru
- wiorki kokosowe
w malym garnuszku roztapiamy maslo. odstawiamy do przestygniecia.
cukier + jajo utrzec na puszysta mase, po chwili powoli wlewac roztopiony tluszcz, ciagle mieszajac. dodac przesiana make wraz z proszkiem do pieczenia. dokladnie wymieszac i zagniesc gladkie, miekkie ciasto. wylepic blaszke (28x23)-wylozona papierem do pieczenia, ciastem. ponakluwac widelcem.
nagrzac piekarnik do 160C.
do tej samej duzej miski wbic zoltka, dodac cukier, utrzec, a po chwili smietane, zmiksowac, powoli dodawac bialy ser, dalej miksowac. na samym koncu powoli dolewac mleko wymieszane z budyniem. zmiksowac delikatnie ( uwaga chlapie!!)
wylac cala mase serowa na ciasto.
wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac az masa lekko zbrazowieje.
w miedzyczasie ubic piane z pozostalych bialek. dodac cukier. ubijac dalej.
wyjac ciasto z piekarnika rozlozyc rownomiernie piane, posypac wiorkami. zapiec w temp.140C okolo 15-20 min do uzyskania zlotej pianki.
Maminy zawsze najlepszy :) Pięknie wygląda, w ogóle nie oklapł, a serniki mają to do siebie...
OdpowiedzUsuńdziekuje:)ten sernik nie opada, no chyba ze pianka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń