wiem, wiem bardzzzo dawno mnie tutaj nie bylo...nie bede sie tlumaczyc, bo czasem tak jest po prostu...jestem teraz i mam nadzieje ze bede pisac tu czesciej..
dzisiaj przepis na pyszne golabki..nie byle jakie bo z kasza jaglana:) zawsze to cos innego niz te tradycyjne z miesem i ryzem. pyszne!!
mielone a'la golabki
polecam Wam tez:
kotleto-golabki
zrodlo:klik klik
skladniki:
- 200g pieczarek- 2 pieczarki zostawiamy do sosu*
- 2 marchewki
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 150 ml rosolu
- 8 lisci kapusty- mala glowka kapusty*
- chili w mlynku
- sol
- pieprz
- natka pietruszki- uzylam mrozonej*
- 3 lyzki oleju rzepakowego- uzylam zwyklego*
- 4 lyzki smietany 30%
najpierw przygotowujemy sobie wszystko, czyli gotujemy kasze jaglana w garnuszku w proporcji kaszy do wody 1:2 . dodajemy odrobinke soli i oleju.gotujemy do momentu wchloniecia sie wody i zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. kapuste sparzamy we wrzatku oddzielajac liscie od siebie, marchewke obieramy, myjemy i scieramy na tarce jarzynowej, pieczarki i cebule kroimy w kosteczke. na patelni rozgrzewamy lyzke oleju i przesmazamy pieczarki, cebule oraz marchewke. doprawiamy ja sola i chilii. mieszamy razem ciepla zawartosc patelni razem z kasza jaglana i natka pietruszki..doprawiamy jesli zachodzi taka potrzeba pieprzem, sola, mieszamy. tak przygotowana mieszanke rozkladamy na wczesniej przygotowanych lisciach kapusty.. kazdego listka zwijamy, najpierw poki zawijamy do srodka a potem zwijamy w rulonik. kazdy golabek podsmazamy na resztke oleju z kazdej strony na rumiano a nastepnie zalewamy wszystkie rulony 150 ml rosolu, dwie pieczarki ktore nam zostaly oraz smietane. delikatnie mieszamy i dusimy ok. 10 minut az golabki beda miekkie. posypujemy pietrucha i podajemy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz