22 września 2014

cos na oslode, czyli kokosowe beziki Lorraine Pascale

zostaly mi bialka z ostatnio robionej szarlotki ( klik klik) a ogladajac ostatnio nowy program Lorraine Pascale na bbc2 bardzo spodobal mi sie prosty przepis na kokosowe beziki. fakt balam sie czy wyjada, bo nigdy nie robilam bezy, a co dopiero uzywajac szprycy. dalam rade i to byy moje dwa pierwsze razy i jestem z siebie bardzo dumna:) zapraszam wiec na pyszne slodkie, chrupiace na wierzchu a miekkie w srodku bezy kokosowe:)
zajrzyj tez na:
czekoladowe rogaliki
ciasteczka owsiane ze slonecznikiem

zrodlo: klik klik

skladniki:
100g wiorek kokosowych
200g drobnego cukru do wypiekow
4 bialka

na duza patelnie wsypujemy wiorki kokosowe i prazymy do uzyskania lekko brazowego koloru. uwazajcie zeby nie przypalic, plomien palnika powinien byc maly/ sredni. do misy miksera wsypujemy cukier i dajemy jedno bialko( tak, tak dobrze czytacie:) )
wlaczamy mikser i miksujemy na wysokich obrotach prez okolo 30 sekund nastepnie dodajemy nastepne bialko i miksujemy tym razem przez okolo 2 min. czynnosc powtarzamy jeszcze dwukrotnie i miksujemy tak dlugo az nasza piana stanie sie blyszczaca i sztywna. mi to zajelo recznym mikserem kolo 8 minut. badzcie cierpliwi:) 
kokosa z patelni przesypujemy do miski zeby ostygl.
gotowa piane mieszamy z wiorkami kokosowymi. delikatnie mieszamy szpatulka az do polaczenia skladnikow, a nastepnie lyzka po lyzce wkladamy do worka z koncoweczka. zakrecamy woreczek i na przygotowana wczesniej blaszke z papierem do pieczenia wyciskami male babelki. wlaczamy piekarnik na 110C. pieczemy je przez okolo 1h 30 minut do momentu az beda chrupiace na zewnatrz a w srodku lekko miekkie.wylazyc do ostygiecia. 
Smacznego!!













Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka