19 września 2014

urodzinowo- ciacho musi byc!!

wczoraj obchodzilam swoje kolejne 18te urodziny :) wiec ciacho musialo byc.nie byl to tort bo stac sie nie chialo az tyle ale byl za to pyszny aromatyczny migdalami murzynek razem ze sliwkami. pycha!!dokonalam malutkich zmian, ktore zaznaczam gwiazdka:)
zapraszam na kawalek urodzinowego murzynka.


moze masz ochote spojrzec na:
podwojnie czekoladowy chlebek cukiniowy
babka bananowa
buraczkowy murzynek

zrodlo:klik klik

skladniki:
  • 2 szkl mąki orkiszowe jasnej (można użyć mąki pszennej jasnej)- 1 szklanka maki pszennej + 1 szklanka maki gryczanej*
  • 1 szkl ksylitolu – cukru brzozowego (można tez użyć białego cukru)-3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekow*
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 150 ml oleju
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego  zmielone, zalane 6 łyżkami wrzątku i odstawione na 5 minut
  • śliwki-500g sliwek*
  • 2 łyżki ekspandowanego prosa - opcjonalnie-nie mialam*


do malutkiej miski wsypalam zmielone siemie lniane i zalalam 6 lyzkami wrzadku. jesli nie miacie zmielcie siemie w mlynku do kawy i postepujcie dalej tak jak pisalam wczesniej.
w drugiej duzej misce wsypcie wszystkie suche produkty, czyli make, cukier, proszek do pieczenia, sode, i kakao. wymieszajcie drewniana lyzka. teraz dodajemy nasze siemie lniane, olej, wode, ekstrakt migdalowy, dokladnie mieszamy do polaczenia sie skladnikow.
piekarnik nagrzewamy do 180C, myjemy sliwki, lekko je wycieramy.
do tortownicy o wymiarach 25cm lub blaski (25x25cm) wykladamy papier do pieczenia a nastepnie przelewamy ciasto. wyrownujemy powierzchnie i ukladamy polowki sliwek cieta strona do gory. pieczemy okolo 50 min lub dluzej do tzw.suchego patyczka. 
Smaczengo :)







Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka