3 września 2014

veganskie muffiny bananowo-pekanowe

jesli nie macie pomyslu na jutrzejsze snaidanie albo podwieczorek po pysznym obiedzie to proponuje Wam te oto miekie, pachnace muffiny. sprawdza sie rowniez jako drugie sniadanie. zapraszam na pyszniutkie muffiny!!!
zrodlo: klik klik

proponuje Wam rowniez:
muffiny z ananasem
muffinki jablkowo-cynamonowe
muffinki czekoladowo-orzechowe

skladniki:

  • 2 lyzki zmielonego siemienia lnianego
  • 6 lyzek wody
  • 1/8 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 obrane banany
  • 1/2 kubka syropu klonowego- 1/3 kubka golden syropu*
  • 1 lyzka melasy-nie dodawalam*
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 1/4 kubka roztopionego oleju kokosowego-uzylam zwyklego oleju*
  • 2 kubki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
  • 1/2 kubka posiekanych pekanow-mozna uzyc orzechow wloskich
  • 12 szt orzechow na wierzch

w malej misce mieszamy siemie lniane, wode i proszek do pieczenia. odstawiamy na ok.30 min.
przygotowujemy sobie blaszke na muffinki, wypelniamy ja 12 papilotkami i odstawiamy na bok. wl piekarnik na 175C.
w sredniej misce mieszamy dokladnie do polaczenia sie, rozgniecione banany, syrop klonowy, melase, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy.
w drugiej misce mieszamy make, sode, cynamon, galke, sol, gozdziki oraz posiekane pekany. miske z mokrymi skladnikami laczymy ze skladnikami suchymi. mieszamy tak dlugo az sie dokladnie polacza.
napelniamy muffiny, a na gore kazdej babeczki ukladamy po jednym pekanie. pieczemy je przez 15-20 minut lub do suchego patyczka. wyjmujemy i zostawiamy je w blaszce na 5 min, a potem studzimy na kratce. smacznego!!






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka