tak pysznego dawno nie jeadlam. sprezysty, miekki, pachnacy z czarnymi oliwkami, z ktorymi ostatnio polubilismy sie :) zapraszam na kromeczke pysznego chleba
chleb z siemeniem lnianym i slonecznikiem( na zakwasie)
bialy chleb na zakwasie, latwy
czeski chleb wiejski( na zakwasie)
zrodlo: klik klik
- 400 g mąki pszennej-uzylam maki tortowej Lubella*
- 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g mąki żytniej chlebowej
- 2 gramy świeżych drożdży-pominelam*
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
- do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)-uzylam tylko maki*
na samym poczatku to pokroilam sobie oliwki na mniejsze kawaleczki, odlozylam na bok.
wszystkie skladniki ciasta wymieszalam w misce a nastepnie przelozylam do wysmarowanej malej keksowki. posypalam maka i przykrylam sciereczka. moj chlebek rosl okolo 6h, stojac w kuchni na blacie..czas wyrastania zalezy od tego jak cieplo macie w pokoju/kuchni no i od aktywnosci zakwasu. nagrzalam piekarnik do 210C, popryskalam scianki piekarnika woda i wstawilam chleb na 15min, po tym czasie zmiejszylam do 190C i pieklam nastepne 30-40 minut. wyjelam i studzilam na kratce.
* moje zmiany
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz