6 września 2014

chleb oliwkowy na zakwasie

tak pysznego dawno nie jeadlam. sprezysty, miekki, pachnacy z czarnymi oliwkami, z ktorymi ostatnio polubilismy sie :) zapraszam na kromeczke pysznego chleba

moze macie ochote zerknac tez na:
chleb z siemeniem lnianym i slonecznikiem( na zakwasie)
bialy chleb na zakwasie, latwy
czeski chleb wiejski( na zakwasie)


zrodlo: klik klik

  • 400 g mąki pszennej-uzylam maki tortowej Lubella*
  • 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 2 gramy świeżych drożdży-pominelam*
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
  • do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)-uzylam tylko maki*

na samym poczatku to pokroilam sobie oliwki na mniejsze kawaleczki, odlozylam na bok.
wszystkie skladniki ciasta wymieszalam w misce a nastepnie przelozylam do wysmarowanej malej keksowki. posypalam maka i przykrylam sciereczka. moj chlebek rosl okolo 6h, stojac w kuchni na blacie..czas wyrastania zalezy od tego jak cieplo macie w pokoju/kuchni no i od aktywnosci zakwasu. nagrzalam piekarnik do 210C, popryskalam scianki piekarnika woda i wstawilam chleb na 15min, po tym czasie zmiejszylam do 190C i pieklam nastepne 30-40 minut. wyjelam i studzilam na kratce.



* moje zmiany
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka