2 listopada 2014

curry z dynia, szpinakiem, okra i kurczakiem

dynia w naszym domu zagoscila na dobre. jak kiedys nie przepadalam za nia tak teraz to moglabym ja jesc i jesc:) pewnie jeszcze troche i reszta domownikow bedzie miala jej dosc..
dzisiaj w menu polecam pyszne curry z dynia, szpinakiem, okra i kurczakiem. w oryginalnym przepisie danie jest podane tylko z dynia i szpinakiem, a ja zeby je troche urozmaicic i dodalam porcje miesa i zalegajaca w lodowce okre. wyszlo pyszne!!!

 zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 2 podwojne piersi z kurczaka
  • garsc okry
  • jedna srednia dynia pizmowa
  • paczka mlodego szpinaku- 250g
  • 2 lyzki oliwy
  • 3 srednie cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 1/4 lyzeczki suszonych platkow chilli
  • 1 lyzeczka mielonej kolendry
  • 1 lyzeczka mielonego kuminu
  • 1 lyzeczka czarnej/bialej gorczycy
  • 1/2 lyzeczki kurkumy
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry-pominelam
  • garsc platkow migdalowych- pominelam, bo zapomnialam
  • naturalna przyprawa do kurczaka
  • sol, pieprz
  • miod
  • oliwa

piersi kurczaka pokroic w paski, a potem w srednia kostke, obsypac przyprawa do kurczaka, sola i pieprzem, polac odrobina oliwy, odstawic na bok. okre, szpinak, dynie umyc i osuszyc. dynie obrac ze skory, wydrazyc nasionka, pokroic w srednia kostke, cebule pokroic w piorka, czosnek zmiazdzyc.
na patelnie nalac oliwy i wrzucic cebule, smazyc az sie zeszli, dodac czosnek, smazyc chwile, dorzucic chilli i przyprawy. przesmazyc przez minute uwazajac aby nie przypalic przypraw, wrzucic kurczaka, mieszajac usmazyc go tylko z wierzchu. dodajemy dynie, okre i zalewamy bulionem. gotujemy przez okolo 15-20 min do miekkosci warzyw. gdy juz sie tak stanie dodajemy szpinak, chwile trzymamy na gazie az opadnie, przyprawiamy sola, odrobina pieprzu i odrobinka miodu. sciagamy z palnika. mieszamy. podajemy z ryzem lub chlebkami naan. 
smacznego:)








Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka