sezon na dynie w pelni:) tak sie bardzo polubilismy, ze wczoraj wieczorem upieklam ciasto, ktorego baza byla babka bananowa o ta klik klik. pozmienialam kilka skladnikow i wyszlo mi pyszne ciasto bananowo-dyniowe. mokre, slodkie, pachnace troche piernikiem...
zapraszam na porcyjke:)
- 2 banany + 1/3-1/2 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki oleju slonecznikowego
- 1 jajo
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypiekow
- 1 1/2 szklanki maki orkiszowej typ 720
- 1 czubata lyzeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechow wloskich, nerkowca, jakie macie
- 1/4 lyzeczki cynamonu
w misce rozgniatamy dwa banany i dodajemy dynie, mieszamy i odstawiamy na bok. siekamy orzechy na mniejsze kawalki, przesiewamy make razem z soda oczyszczona. w drugiej misce mieszamy delikatnie razem olej, cukier, jajo i mieszanke bananow i dyni. wsypujemy przesiana make orkiszowa razem z soda. laczymy wszystkie skladniki mieszajac drewniana lyzka, dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. wykladamy nasza mase do keksowki o rozmiarach 26x10 wylozonej papierem. pieczemy przez 45-55 min lub do suchego patyczka w temperaturze 175C. jesli ciasto za szybko robi sie brazowe przykrywamy folia aluminiowa. studzimy na kratce.
smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz