ostatnio szukajac przepisow na wykorzystanie puree dyniowego natknelam sie na ten przepis, a ze uwielbiamy nalesniki to wiedzialam ze na pewno je zrobie. no i wyszly pyszne, delikatne w smaku i na pewno zrobimy je nie raz!! podaje lekko zmodyfikowany..
zrodlo:klik klikskladniki:
- 100g maki orkiszowej typ 720
- 1 lyzeczka przyprawy do dynii
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki puree dyniowego
- 2 jajka
- 1 lyzka oleju
do miski wsypuje make, jajka, olej, puree. dokladnie mieszajac dolewam powoli mleko..mieszam tak dlugo az ciasto bedzie pieknie polaczone, bez grudek.. odstawiam na chwile. smaze na nagrzanej patelni, na srednim plomieniu na kapce oleju..nastepne nalesniki smaze na suchej patelni. podajemy z ulubionym dzemem lub twarogiem na slodko. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz