13 listopada 2014

jak sie dobrac do dyni?

tak pomyslalam ze napisze jak ja dopieram sie do tej okraglej pieknosci, bo moze nie wszyscy wiedza jak upiec dynie, a potem zrobic z niej puree. moze sie komus przyda. a wiec potrzebna nam bedzie..
  • dynia, jaka macie
  • odrobinka soli
  • oliwa z oliwek
  • noz
  • lyzka

dynie kroje na pol. wydrazam lyzka miazsz, kory pozniej wykorzystuje, a dokladnie same pestki. pieke je w piekarniku 120C do calkowitego wysuszenia. 
dynie kroje w plasterki grubosci dwoch palcow, skrapiam oliwa z oliwek, odrobinke sole, wykladam na blaszke z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C( termoobieg) i pieke przez okolo 40-50 min. sprawdzajac co jakis czas nozem czy juz jest miekka. po ostygnieciu obieram ze skory i miksuje blenderem na jednolita mase. jesli zachodzi taka potrzeba odciskam nadmiar wody.. no i gotowe!! szybko prawda:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka