szybkie danie do wykonania, zajmuje tyle co ugotowanie brazowego ryzu. dla mnie osobiscie najlepiej smakowalo na drugi dzien po podgrzaniu. przepis podaje z lekkimi zmianami, zapraszam na miche pysznosci:)
zrodlo: "the sugar free diet recipe book"skladniki dla 4 osob:
- 250g ryzu brazowego
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 3 piersi z kurczaka, pokrojonej w kostke
- 1- 1,5 lyzki pasty z imbirowej
- 1 cebula, pokrojona w piorka
- 4 lyzki pestek slonecznika-pominelam bo nie mialam
- 4 lyzki pestek dyni
- 1 lyzka brazowych nasion gorczycy
- 1 srednia cukina, starta na duzych oczkach
- 1 duza marchew, obrana i starta na duzych oczkach
- 175g drobnego groszku mrozonego
ryz gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkosci, zajmie to okolo 20-30 minut w zaleznosci od rodzaju ryzu.
w miedzyczasie pokrojona w kostke piers kurczaka meszamy z pasta imbirowa, odstawiamy na chwile na bok.
na patelni z jedna lyzka oliwy podsmazamy ceule oraz wymieszanego kurczaka. obsmazamy przez okolo 10 miut do uzyskania brazowego koloru a nasza cebula pieknie sie zeszkli.
na druga patelnie wlewamy resztke oliwy i podsmazamy nasze nasiona przez okolo 1minute, dodajemy starta marchew i cukinie i dalej podsmazamy przez kolo 2-3 minuty az warzywa stana sie miekkie. dodajemy groszek, mieszamy ii podduszamy przez okolo 3 minuty.
na sam koniec do naszego podsmazonego miesa dodajemy ryz, podsmazone warzywa, delikatnie mieszamy wszystko i gotowe. smacznego:)
p.s. swietnie smakuje z ogorkiem kiszonym i plasterkami avocado na boku:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz