19 lutego 2015

chyba sie zakochalam..

no naprawde... moglabym je jesc i jesc zapominajac calkowicie o miesie. tym razem robilam kotlety z kasza jaglana. zostala mi z poprzedniego obiadu wiec zeby sie nie zmarnowala to przygotowalam pyszne kotleciki z kaszy z dodatkiem groszku, pieczarek.. wyszly pyszne, miekkie, aromatyczne.. no poprostu jak dla mnie super!!! 
polecam :)

zrodlo: klik klik

skladniki na pol porcji, czyli okolo 10:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej- u mnie z dodatkiem groszku z poprzedniego dnia
  • 1,5 szklanki wody
  • 300g pieczarek
  • 1/3 szklanki zmielonych platkow owsianych
  • 1/2 peczka natki petruszki
  • 2 cebule
  • olej
  • sol ziolowa, pieprz, pieprz ziolowy, odrobina chilli
  • otreby do obtaczania kotlecikow

ja kasze przygotowuje tak: zalewam kasze gotujaca sie woda i gotuje chwile w garnku na duzym gazie, po chwili odcedzam i przeplukuje w zimnej wodzie, nastepnie ponownie zalewam goraca woda, dodaje soli i odrobine masla. gotuje z pokrywka okolo 15-20 minut do momentu wchloniecia calego plynu na malym gazie. ugotowana kasze odstawiam na bok, sciagam pokrywke odparowuje nadmiar pary.
 na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekana w drobna kostke cebule, smaze do momentu zeszklenia. w miedzyczasie czyszcze pieczarki i kroje w drobna kostke. cebule przekladam do wiekszej miski razem z kasza. pieczarki przysmazam na oleju z odrobina pieprzu ziolowego, takze dodaje do kaszy. siekam natke pietruszki drobno przekladam do reszty skladnikow. przyprawiam dosc mocno sola ziolowa, pieprzem, chilli, pieprzem czarnym, mieszam. dosypuje zmielone platki owsiane i wyrabiam zwarte ciasto. formuje kotleciki i obtaczam je w otrebach. smaze na rozgrzanym oleju na rumiano. 
podaje z ulubionymi dodatkami. 
u nas z salatka z ogorkow ze szczypiorkiem, jogurtem, czosnkiem, slodka papryka, sola i pieprzem, miodem. do tego ziemniaki z wody z koperkiem i obiad gotowy :)


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka