dzisiaj pierwszy raz uzylam kamienia do pizzy i pieklam na nim chleb. powiem Wam ze jestem zadowolona i to bardzo poniewaz widze roznice miedzy pieczeniem na blasze a pieczeniem na kamieniu. chleby szybciej podnosza sie do gory gdy juz przeloze go na kamien i nie sa takie plaskie:)
mam nadzieje ze te nie beda ostatnimi tak urodziwymi chlebkami.
zapraszam na kawaleczek chleba z maslem:)
zrodlo: klik klik, klik klik
chleb orkiszowo-zytni na zakwasie
skladniki:
- 100g zakwasu zytniego
- 200g maki orkiszowej z pelnego przemialu
- 100g letniej wody
mieszamy skladniki lyzka, przykrywamy folia i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 12 godzin
nastepnego dnia:
- 100g maki zytniej typ 720
- 400g maki pszennej
- 230g wody
- 1 lyzeczka miodu
- 1 lyzeczka drozdzy suchych
- 1,5 lyzeczki soli
ciasto wyrabialam mikserem z hakiem, ale mozna wyrobic je takze recznie. ciasto bedzie mialo dosc zwarta strukture, ktora formujemy w kule i ukladamy w nasmarowanej oliwa misce. pozostawiamy do wyrosniecia przez okolo 2 godziny. powinno dosc znacznie urosnac.
po tym czasie formujemy okragly lub podluzny bochenek chleba i wykladamy do wysypanego maka koszyczka. przykrywamy folia i sciereczka i pozostawiamy do nastepnego wyrastania. ciasto powinno urosnac juz szybciej. w miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 230C razem z kamieniem jesli nie mamy to z blaszka wylozona papierem do pieczenia. przekladamy chleb bezposrednio na kamien/blaszke, spryskujemy scianki piekarnika woda i pieczemy przez 10 minut w temp.230C a nastepnie zmniejszamy do 210C i pieczemy nastepne 20-30 minut.
chleb gdy jest gotowy wydaje gluchy dzwiek postukany od spodu. po upieczeniu studzimy na kratce.
drugi przepis na chleb
chleb orkiszowy na miodzie
skladniki:
- 50g zakwasu zytniego
- 75g maki orkiszowej typ 720
- 100g wody
mieszamy i odstawiamy przykryte folia na okolo 12-24h
- 275 g wody
- 30 g miodu
- 500 g mąki orkiszowej typ 720
- 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
- 10 g soli morskiej
zaczyn wymieszalam z reszta skladnikow i wyrobilam przy pomocy miksera z hakiem. trwalo to okolo 10 min. recznie tez mozna wyrobic ciasto, ale wtedy to trwa okolo 15minut. ciasto powinno byc jednolite i gladnie.
przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy na 2 godziny. powinno podwoic swoja objetosc.
po tym czasie przelewamy do keksowki wysmarowanej smalcem lub olejem czy maslem albo tak jak ja staramy sie uformowac okragly bochenek chleba i wkladamy na nastepne wyrastanie do koszyka. zostawiamy do podwojenia swojej objetosci. rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230C z kamieniem lub bez jesli pieczemy w blaszce. przez pierwsze 10 minut pieczemy w 230C a potem zmniejszamy temperature do 200C i dopiekamy nastepne 30-40. postukany od spodu wydaje gluchy odglos-jest gotowy. kroimy po calkowitym wystygnieciu.
smacznego:))
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz