15 czerwca 2015

kruche z serem i truskawkami

jak na kazdy weekend pieke ciasto. tak samo bylo tego weekendu. znalazlam przepis nalezacy do Ewy Wachowicz, w ktorym bylo tylko ciasto kruche i truskawki. ja zmienilam troche proporcje skladnikow, dodalam od siebie bialy ser i wyszedl mi pyszny, slodki, pachnacy serniczek:) mase serowa mozecie podwoic


zrodlo: klik klik

skladniki na blache o wymiarach 27x27cm :

  • 250g zimnego masla
  • 300g maki pszennej
  • 200g maki krupczatki
  • 1 jajko
  • 3 zoltka
  • 1/2- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki smietany
  • 1 lyzka cukru waniliowego
  • 1 lyzka kakao
  • szczypta soli
  • truskawki, umyte i bez szypulek

masa serowa:

  • 250g sera bialego
  • 1/2 szklanki mleka
  • mniej niz 1/4 szklanki drobnego cukru 
  • 2 zoltka
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 lyzki proszku budyniowego, waniliowego


ciasto: do miski przesiac maki, dodac cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, maslo. wlaczyc mikser na srednie obroty, zamieszac kilka razy az powstanie kruszonka. dodac smietane, jajko, zoltka. teraz wszytko szybko wymieszac mikserem do polaczenia sie skladnikow. mozna ciasto wykonac rowniez recznie, ale komu by sie chcialo;) uformowac kule i podzielic ja na dwie czesci. jedna wieksza a druga mniejsza. do tej mniejszej czesci dodajemy kakao i dokladnie laczymy skladniki, zagniatamy. zawijamy w folie lub wkladamy do woreczka i do zamrazarki na pol godziny. 
w miedzyczasie mozemy przygotowac sobie foremke, czyli wysmarowac ja tluszczem i obsypac bulka tarta lub wylozyc papierem do pieczenia.
masa serowa: w misie ucieramy mikserem jajka z cukrem na puszysta mase. dodajemy smietane, miksujemy, a potem powoli dodajemy bialy ser, ktory raz po raz miksujemy. na sam koniec wlewamy mleko zostawiajac odrobine aby wymieszac proszek budyniowy, ktory takze dodajemy do masy serowej. dokladnie wszystko miksujemy.
rozgrzewamy piekarnik do 175C. wyjmujemy wieksza czesc i scieramy ja na duzych oczkach tarki. wypelniamy blaszke, czyli dno i boki foremki, wyrownujemy ile sie da. lekko nakuwamy widelcem. wylewamy nasza mase serowa. delikatnie rozprowadzamy ja po calym ciescie. a teraz ukladamy truskawki na sztorc, tak zeby staly ( szypulka do dolu). wstawiamy do piekarnika na 10-13min. po tym czasie szybko scieramy nasza kakaowa czesc ciasta i posypujemy po wierzchu naszej masy serowej. zapiekamy nastepne 40min. sprawdzajac co jakis czas czy nie trzeba przykryc folia poniewaz truskawki puszczaja sok i zaczynaja sie lekko przypiekac. miejcie oko na nie:). po upieczeniu wyjmujemy studzimy kompletnie, posypujemy cukrem pudrem lub tez nie i zajadamy. smacznego:))




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka