jak to w piatek ryba musi byc wiec i u nas ryba na stole zagoscila.. obiad ktory robi sie szybko, no moze zajmuje troche upieczenie ryby, ale przynajmniej w miedzyczasie mamy gotowa surowke, groszek i frytki, ktore pieka sie razem z rybka.. zapraszam
zrodlo:przepis wlasnyskladniki:
- 4-5 mrozonych filetow bialej ryby u nas dorsz
- 2 srednie pietruszki
- 2-3 grubsze plastki duzego selera
- mrozony groszek
- 3 jablka
- 3 marchewki
- oliwa z oliwek, sok z cytryny
- przyprawy do ryby
- sol, pieprz, slodka papryka w proszku, odrobina czosnku w proszku
pietruche i seler myjemy, obieramy i kroimy na frytki. delikatnie polewamy oliwa i posypujemy przyprawami, czyli sola, pieprzem, slodka papryka i odrobina czosnku w proszku. mieszamy zeby przyprawy sie przykleily.
wlaczamy piekarnik na ok.200C
na blaszke ukladamy papier do pieczenia lub folie aluminiowa na to kladziemy zamarzniete kawalki ryby, przyprawiamy przyprawa do ryby lub sola i peprzem, delikarnie skrapiamy oliwa i wstawiamy do pieca.
nasze frytki takze wykladamy na blaszke i wkladamy do piekarnika. wszystko pieczemy okolo 20-30 min do miekkosci frytek.
w miedzyczasie obieramy marchewke, jablka. myjemy i scieramy na tarce o srednich oczkach. dodajemy lyzeczke oliwy z oliwek, mieszamy, skrapiamy cytrynka troszke i odstawiamy na bok.
w srednim garnuszku nastawiamy wode na groszek. gotujemy go wedlug instrukcji na opakowaniu.
na talerz wykladamy porcje ryby, frytek, salatke z jablka i marchewki oraz groszek i wcinamy..smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz