7 czerwca 2015

na niedziele kawalek ciasta nalezy sie..

...kazdemu:) upieklam ciasto ze znanego bloga kulinarnego..zmienilam proporcje, namieszalam w skladnikach i wyszla blacha pysznego ciasta ucieranego z owocami.Polecam:)
 zrodlo: klik klik

skladniki na blaszke o wymiarach 25x35cm

  • 300g masla 
  • wieksza szczypta soli
  • 180g drobnego cukru do wypiekow
  • 7 jaj
  • 230g maki pszennej
  • 70g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 40g budyniu waniliowego lub 60g maki ziemniaczanej
  • 1 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • ok.700g owocow np. truskawek i borowek

kruszonka:

  • 225g maki pszennej( u mnie mieszanka maki pszennej i owsianej oraz platkow migdalowych)
  • 150g zimnego masla
  • 75g cukru pudru lub drobnego cukru do wypiekow


wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej!!

do duzej miski wkladamy maslo i cukier. ucieramy razem do uzyskania puszystej, jasnej masy. dodajemy sol i dalej ucieramy. w miedzyczasie przesiewamy make, proszek do pieczenia budyn/make ziemniaczana, odstawiamy na bok. do ubitej masy pojedynczo wbijamy jajka, ucierajac po kazdym dodaniu. dodajemy nasze suche skladniki i dokladnie laczymy wszystkie skladniki mieszajac delikatnie szpatulka, tylko do polaczenia sie skladnikow, nie dluzej..
blaszke wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy nasza mase. rownamy powierzchnie, a pozniej a niej ukladamy owoce, cieciem do gory..
wszystkie skladniki na kruszonke polaczyc i rozetrzec miedzy palcami lub wrzucic do miksera i chwile wyrabiac do powstania drobnej kruszonki.
piekarnik wl na 1750C i wkladamy ciasto posypane kruszonka. pieczemy okolo 50min do 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.. posypac cukrem pudrem:) Smacznego!!






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka