...kazdemu:) upieklam ciasto ze znanego bloga kulinarnego..zmienilam proporcje, namieszalam w skladnikach i wyszla blacha pysznego ciasta ucieranego z owocami.Polecam:)
zrodlo: klik klikskladniki na blaszke o wymiarach 25x35cm
- 300g masla
- wieksza szczypta soli
- 180g drobnego cukru do wypiekow
- 7 jaj
- 230g maki pszennej
- 70g maki orkiszowej pelnoziarnistej
- 40g budyniu waniliowego lub 60g maki ziemniaczanej
- 1 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- ok.700g owocow np. truskawek i borowek
kruszonka:
- 225g maki pszennej( u mnie mieszanka maki pszennej i owsianej oraz platkow migdalowych)
- 150g zimnego masla
- 75g cukru pudru lub drobnego cukru do wypiekow
wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej!!
do duzej miski wkladamy maslo i cukier. ucieramy razem do uzyskania puszystej, jasnej masy. dodajemy sol i dalej ucieramy. w miedzyczasie przesiewamy make, proszek do pieczenia budyn/make ziemniaczana, odstawiamy na bok. do ubitej masy pojedynczo wbijamy jajka, ucierajac po kazdym dodaniu. dodajemy nasze suche skladniki i dokladnie laczymy wszystkie skladniki mieszajac delikatnie szpatulka, tylko do polaczenia sie skladnikow, nie dluzej..
blaszke wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy nasza mase. rownamy powierzchnie, a pozniej a niej ukladamy owoce, cieciem do gory..
wszystkie skladniki na kruszonke polaczyc i rozetrzec miedzy palcami lub wrzucic do miksera i chwile wyrabiac do powstania drobnej kruszonki.
piekarnik wl na 1750C i wkladamy ciasto posypane kruszonka. pieczemy okolo 50min do 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.. posypac cukrem pudrem:) Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz