polubilismy sie z kasza jaglana. kiedys nie jedlismy jej wcale, a teraz srednio dwa trzy razy w ciagu tyg gosci na naszym stole. najczesciej w formie slodkiej.
dzisiaj tez taka byla, na slodko z jablkiem, karmelizowanym jablkiem... mmmm chyba jutro znowu zrobie powtorke:)
zrodlo: klik klikskladnki na jedna porcyjke:
- 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody
- 3/4 sredniego jablka lub 1 male
- 3-4 lyzki masla
- 2 lyzki gestego jogurtu
- 1/4 lyzeczki cynamonu
- 2 szczypty imbiru
- 2 lyzki miodu
kasze jaglana przeplukac zimna woda, przelac wrzatkiem. zagotowac wode w garnuszku i dodac kasze, przykryc. gotowac do calkowitego wchloniecia sie wody.
gdy kasza sie gotuje my obieramy jablko, wycinamy gniado i kroimy w srednia kostke. na patelni rozpuszcamy maslo, dodajemy jablka i dusimy je na malym (srednim) ogniu przez okolo 10 minut do momentu zbrazowienia jablek. dodajemy znowu lyzke masla, cynamon, imbir i miod, mieszamy dokladnie i sciagamy z palnika.
gotowa kasze przekladamy do miseczki, dodajemy jogurt, 2 lyzke miodu, mieszamy. na wierzch wykladamy nasze karmelizowane jablko, dekorujemy lub tez nie i zjadamy ze smakiem. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz