23 września 2015

Akcja sniadanie: kasza jaglana z karmelizowanymi jablkami

polubilismy sie z kasza jaglana. kiedys nie jedlismy jej wcale,  a teraz srednio dwa trzy razy w ciagu tyg gosci na naszym stole. najczesciej w formie slodkiej. 
dzisiaj tez taka byla, na slodko z jablkiem, karmelizowanym jablkiem... mmmm chyba jutro znowu zrobie powtorke:)
 zrodlo: klik klik

skladnki na jedna porcyjke:

  • 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 sredniego jablka lub 1 male
  • 3-4 lyzki masla
  • 2 lyzki gestego jogurtu
  • 1/4 lyzeczki cynamonu
  • 2 szczypty imbiru
  • 2 lyzki miodu

kasze jaglana przeplukac zimna woda, przelac wrzatkiem. zagotowac wode w garnuszku i dodac kasze, przykryc. gotowac do calkowitego wchloniecia sie wody.
gdy kasza sie gotuje my obieramy jablko, wycinamy gniado i kroimy w srednia kostke. na patelni rozpuszcamy maslo, dodajemy jablka i dusimy je na malym (srednim) ogniu przez okolo 10 minut do momentu zbrazowienia jablek. dodajemy znowu lyzke masla, cynamon, imbir i miod, mieszamy dokladnie i sciagamy z palnika.
gotowa kasze przekladamy do miseczki, dodajemy jogurt, 2 lyzke miodu, mieszamy. na wierzch wykladamy nasze karmelizowane jablko, dekorujemy lub tez nie i zjadamy ze smakiem. smacznego:)














Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka