tak przy niedzieli podaje szybki, smaczny i ostry przepis na curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem, opcjonalnie z zielona soczewica.
przepis pochodzi ze strony fb The Body Coach. znajdziecie tam wiele propozycji na dania obiadowe czy sniadania, desery. zapraszam.
- 3 piersi z kurczaka, pokrojone w srednia kostke
- 3 lyzki czerwonej pasty curry
- 2 kopiaste lyzki jogurtu greckiego
- 1 kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego/ puree pomidorowe
- 2 srednie czerwone cebule, pokrojone w kostke
- 3/4- 1 lyzeczki sproszkowanego imbiru
- 3 zabki czosnku, zmiazdzone
- 1 puszka pokrojonych pomidorow
- 1 puszka zielonej soczewicy- pominelam bo nie mialam
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 2 - 3 garscie swiezego szpinaku
- odrobina miodu
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
do duzej miski wkladamy paste curry, jogurt, koncentarat/puree pomidorowe, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dorzucamy kurczaka, mieszamy i marynujemy przez chwile.
rozgrzewamy duza patelnie, dodajemy olej/oliwe przesmazamy nasza czerwona cebule do lekkiego zbrazowienia, dodajemy, sproszkowany imbir i czosnek. smazymy chwile uwazajac zeby nie przypalic czosnku, dodajemy kurczaka razem z marynata. chwile smazymy, tak okolo 2-4 minut a nastepne dodajemy pomidory z puszki, soczewice jesli uzywamy, mleczko kokosowe, zmniejszamy ogien i gotujemy przez ok. 15 min do calkowitego ugotowania sie miesa i lekkiego zgestnienia sosu. na sam koniec dodajemy miod oraz swiezy szpinak. delikatnie mieszamy i serwujemy z ryzem lub chlebkami naan. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz