..przepisu na chleb. a pieke chleb sredno raz w tygodniu, ale to nie jeden chleb nie dwa, a czasem jest ich cztery czy piec:) pieke chleb na caly tydzien lub tez czasem starcza nam chleba na poltora tygodnia. ciagle probuje czegos nowego, uwielbiamy chleby z ziarnami, te bardziej ciezkie a nie lekkie.. przynajmniej wiem co jem:))
dzisiaj chleb ktory nie potrzebuje zaczynu a jedynie mieszamy skladniki i przekladamy do keksowki, czekamy az wyrosnie do pieca i gotowe:) to lubie!!
w przepisie zamiast maki pszennej uzylam orkiszowej jasnej-dodaje sa ostatnio do wszystkiego;) i zamiast sezamu dalam wiecej pestek slonecznika, skorygowalam ilosc wody.
zapraszam:)
zrodlo: klik klikskladniki:
- 100g aktywnego zakwasu zytniego dokarmionego 12-24h wczesniej
- 550g maki orkiszowej jasnej lub typ 700 lub maki pszennej typ 480/ 550
- 1 lyzka soli
- 1 lyzeczka suszonych drozdzy
- 20g siemienia lnianego
- 70g slonecznika
- 420g letniej wody
do duzej miski wlewamy zakwas, dodajemy wode, maki, drozdze, sol, ziarna. mieszamy przy pomocy haka ( zajmie to nam okolo 3-4 minut) lub recznie( okolo 5minut). wystarczy polaczyc wszystkie skladniki, nie trzeba dlugo wyrabiac ciasta.
foremke o wymiarach 30x10cm smarujemy tluszczem( moze byc smalec, maslo) przelewamy ciasto chlebowe, przykrywamy folia spozywcza /reklamowka i zostawiamy do wyrosniecia na okolo 2h. po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230C, termoobieg lub 250C grzalka gora+dol. piec w tej temperaturze przez okolo 15 minut a potem zmniejszyc temperature do 190C termoobieg/200C grzalka gora+dol. dopiekac do momentu az chleb postukany od spodu wydawac bedzie gluchy odglos. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz