19 kwietnia 2016

dawno nie bylo..

..przepisu na chleb. a pieke chleb sredno raz w tygodniu, ale to nie jeden chleb nie dwa, a czasem jest ich cztery czy piec:) pieke chleb na caly tydzien lub tez czasem starcza nam chleba na poltora tygodnia. ciagle probuje czegos nowego, uwielbiamy chleby z ziarnami, te bardziej ciezkie a nie lekkie.. przynajmniej wiem co jem:))
dzisiaj chleb ktory nie potrzebuje zaczynu a jedynie mieszamy skladniki i przekladamy do keksowki, czekamy az wyrosnie do pieca i gotowe:) to lubie!! 
w przepisie zamiast maki pszennej uzylam orkiszowej jasnej-dodaje sa ostatnio do wszystkiego;) i zamiast sezamu dalam wiecej pestek slonecznika, skorygowalam ilosc wody. 
zapraszam:)
zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 100g aktywnego zakwasu zytniego dokarmionego 12-24h wczesniej
  • 550g maki orkiszowej jasnej lub typ 700 lub maki pszennej typ 480/ 550
  • 1 lyzka soli
  • 1 lyzeczka suszonych drozdzy
  • 20g siemienia lnianego
  • 70g slonecznika
  • 420g letniej wody


do duzej miski wlewamy zakwas, dodajemy wode, maki, drozdze, sol, ziarna. mieszamy przy pomocy haka ( zajmie to nam okolo 3-4 minut) lub recznie( okolo 5minut). wystarczy polaczyc wszystkie skladniki, nie trzeba dlugo wyrabiac ciasta.
foremke o wymiarach 30x10cm smarujemy tluszczem( moze byc smalec, maslo) przelewamy ciasto chlebowe, przykrywamy folia spozywcza /reklamowka i zostawiamy do wyrosniecia na okolo 2h. po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230C, termoobieg lub 250C grzalka gora+dol. piec w tej temperaturze przez okolo 15 minut a potem zmniejszyc temperature do 190C termoobieg/200C grzalka gora+dol. dopiekac do momentu az chleb postukany od spodu wydawac bedzie gluchy odglos. smacznego:)










Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka