12 maja 2016

jeden z moich ulubionych chlebow..

..pochodzi z ksiazki "O chlebie" wlascicielki bloga White Plate. Z tej ksiazki pieke czesto, robilam juz chleb z ziemniakami, czy orkiszowy.. ten przepis polecam kazdemu, bo nie jest trudny a chleb wychodzi pyszny, pachnacy:) zapraszam na kromeczke chleba z siemieniem lnianym!


zrodlo: " O chlebie" Eliza Morawska

Pszenno-zytni z siemieniem-lnianym

skladniki:
zaczyn:

  • 30 g zakwasu zytniego dokarmionego 12-24h wczesniej
  • 100g maki pszennej chlebowej
  • 100ml wody


ciasto:

  • 100g siemienia lnianego
  • 180 ml wody
  • 7g drozdzy suchych
  • 100g maki zytniej dowolnego typu
  • 400g maki pszennej dowolnego typu
  • 400 ml wody
  • 2 plaskie lyzeczki soli


dzien przed pieczeniem, czyli noc poprzedzajaca pieczenie mieszamy skladniki zaczynu w szklanej misce i odstawiamy na cala noc(12-16h). siemie zalewamy woda i takze zostawiamy na cala noc. na drugi dzien do duzej miski wlewamy zaczyn, wode, dodajemy drozdze, maki i sol. mieszamy mikserem na srednich obrotach lub lyzka. nie trzeba ciasta wyrabac, wystarczy porzadnie wymieszac. przekaladamy nasze ciasta chlebowe do keksowki(ok.35cm) wysmarowanej maslem lub smalcem. zostawiamy do wyrosniecia, do wypelnienia foremki. 
nagrzewam piekarnik do 210C,  wkladam wyrosniete ciasto, spryskuje delikatnie woda. po 10 min zmniejszam temp. do 180C i jeszcze dopiekam ok.40min lub dluzej/krocej. chleb postukany od spodu wydaje gluchy odglos. kroimy go dopiero po calkowitym ostygnieciu. smacznego:)










Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka