8 kwietnia 2016

placuszki serowe z rodzynkami na sniadanie czy kolacje

czy Wy tez tak macie ze gdy przychodzi pora kolacji to zawsze zastanawiacie sie co tu zrobic dzieciakom do jedzenia..ja tak czasem mam a nawet bardzo czesto..
grzebiac po necie czesto zagladam na bloga Olgii Smile, ktora ma mnostwo superowych przepisow czy to na obiad czy kolacje czy sniadanie. przepis pochodzi z jej bloga a podaje Wam z moimi malymi zmianami. na pewno do ponownego zrobienia, bo byly pyszne. Zapraszam :)

zrodlo: klik klik

skladnki na okolo 16-18 plackow:

  • 500g bialego sera-ja uzylam tego 
  • 3 jajka
  • 200g maki orkiszowej bialej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki domowego cukru waniliowego
  • garsc rodzynek
  • olej kokosowy do smazenia
  • jogurt i sos daktylowy do podania

do duzej miski wkladam bialy ser, jajka, przesiana make z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz rodzynki. mise montuje na moim KA i przez okolo 2-3 minuty miksuje na wolnych obrotach z koncowka do ucierania. ciasto wyjdzie dosc geste.
nagrzewam duza patelnie, daje oleju kokosowego. duza lyzka klade placuszki na patelnie, zmniejszam ogien i smaze je do lekkiego zbrazowienia z kazdej strony. podaje z jogurtem i sosem daktyowym. smacznego!!





5 kwietnia 2016

ale pyszne curry jadlam wczoraj..

...na obiad. zrobilam sama nawet i bardzo nam smakowalo. chlopaki zjedli z usmiechem na twarzy. Polecam!!!

skladniki na 4 bardzo glodne osoby lub 6 mniej:


  • 1kg piersi z kurczaka lub miesa z kurczaka np. z nog bez kosci
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzeczki kolendry mielonej
  • 2 lyzeczki cuminu rzymskiego mielonego
  • 1 lyzeczka czerwonej pasty curry-jesli lubicie bardziej pikantne to wiecej, a jesli nie to ciut mniej
  • 1-1 1/2 lyzeczki startego swiezego imbiru
  • 2 lyzeczki mielonej kurkumy
  • 1 puszka krojonych pomidorow 
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 lyzeczka miodu
  • 2 lyzki wiorek kokosowych
  • sol
  • oliwa z oliwek do smazenia lub olej kokosowy


cebule obieramy i kroimy w srednia kostke, czosnek przeciskamy przez praske, kurczaka kroimy w srednia kostke (wielkosci kesa). 
na duzej patelni lub w wiekszym garnku z grubszym dnem, rozgrzewamy oliwe/olej wrzucamy cebule i smazymy do zeszklenia sie i lekkiego zbrazowienia. 
zmniejszamy ogien i dodajemy nasze przyprawy, czyli czosnek, imbir, cumin, kolendre, czerwona paste curry, kurkume, lekko smazymy na mniejszym ogniu alby nie spalic przypraw. mieszamy wszystkie przyprawy, gdy zacznie pachniec dodajemy naszego kurczaka. mieszamy go w przyprawach, solimy delikatnie i smazymy tak dlugo az nasze mieso zrobi sie biale. zalewamy wszystko pomidorami, dolewamy troche wody( okolo 1/2 puszki po pomidorach) doprowadzamy do wrzenia. gotujemy okolo 10-15 minut na srednim ogniu. nasz sos powinien sie lekko zredukowac i zgestniec.
dodajemy mleko kokosowe z puszki, wiorki kokosowe. gotujemy nastepne 5 minut. doprawiamy do smaku sola jesli zachodzi taka potrzeba. jesli jest za kwasne dodajemy odrobinke miodu.
podajemy z ryzem basmati lub chlebkami naan. smacznego:)






8 marca 2016

wstyd sie przyznac..

wstyd sie przynac, ale nigdy to nie byl moj smak dziecinstwa.. jadlam tylko raz w zyciu u kolezanki jako dziecko..wtedy pamietam ze bardzo mi smakowalo i pamietam tez ze bralam przepis na ten blok czekoladowy.. mi smakowal bardzo, mlodszemu synowi tez( chociaz on za kazda slodycza przepada) za to starszy i M pokrecili nosami i tyle..
przepis pochodzi z ksiazki "PRL OD KUCHNI", smaczne i proste dania lat prl-owskich m.in. galarete z warzywami, czy ciasto zebra czy tez mleko z bulka:) i duzo innych dan lubianych i czesto przygotowywanych w tych latach.. zapraszam

skladniki:

  • 1/2 kostki masla(125g)
  • 3/4 szklanki cukru lub 4-5 duzych lyzek miodu
  • 2 lyzki smietanki
  • 2 lyzki kakao
  • 2 szklanki pelnego mleka w proszku, tego niebieskiego
  • 100-200g orzechow, rodzynek, wiorek kokosowych


w garnuszku roztopic maslo, dodac cukier, smietanke i kakao, zagotowac. zestawic z ognia, wsypac mleko w proszku. podgrzewac, mieszajac do uzyskania jednolitej masy. dodac posiekane orzeczy, rodzynki, wiorki i jeszcze raz wymieszac.. mase przelozyc do foremki wylozonej folia aluminiowa. schlodzic przez okolo 2-3h w lodowce. pokroic w kosteczke. smacznego:)







29 lutego 2016

jak wykorzystac pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia?? oczywiscie zrobic makaron..

szybki przepis na makaron, a przepis podsunela mi moja droga Dorotka:*- dziekuje Kochana!!.
przepis zmodyfikowany, uproszczony i szybszy do wykonania jak dla mnie:)
 Polecam..

zrodlo: klik klik

skladniki:
  • 1 cala piers z kurczaka, dwa skrzydelka i resztki jakie wyciagniecie z pieczonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • brokul malej/sredniej wielkosci, podzielony na mniejsze rozyczki
  • dwie lyzki boczku pokrojonego w kosteczke
  • smietana creme fraiche z obnizona zawartoscia tluszczu lub smietana 18% i odrobina double cream
  • sol, pieprz, oregano
  • starty zolty ser lub mozzarella starte na duzych oczkach
  • makaron u nas fettuccine, ale moze bc kazdy inny


makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic, wode z gotowania zostawic.
cebule obrac posiekac w kostke, czosnek obrac, odlozyc na bok, kurczaka pokroic w wieksza kostke, a brokula ugotowac w osolonej wodzie.
na duzej patelni lub wiekszym garnku, rozgrzac odrobinke oliwy, wrzucic boczek i obsmazyc na rumiano, dorzucic cebule, podsmazyc az cebula sie zeszkli, dodac czosnek, pokrojonego kurczaka. przemieszac wszystko dokladnie. zmniejszyc ogien i podgrzewac wszystko razem przez kilka minut. odcedzic brokuly, dodac je do zawartosci patelni. dodajemy nasza smietane, przyprawy, ser mieszamy.. dolewamy kilka lyzek wody z gotowania makaronu, mieszany. dodajemy makaron, mieszamy znowu, jesli jest za geste dodajemy wiecej wody z gotowania, z nowu mieszamy i w razie czego przyprawiamy. i gotowe:)












24 stycznia 2016

obiad na szybko i ostro..

tak przy niedzieli podaje szybki, smaczny i ostry przepis na curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem, opcjonalnie z zielona soczewica.
przepis pochodzi ze strony fb The Body Coach. znajdziecie tam wiele propozycji na dania obiadowe czy sniadania, desery. zapraszam.


skladnki na 4 osoby:

  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w srednia kostke
  • 3 lyzki czerwonej pasty curry
  • 2 kopiaste lyzki jogurtu greckiego
  • 1 kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego/ puree pomidorowe
  • 2 srednie czerwone cebule, pokrojone w kostke
  • 3/4- 1 lyzeczki sproszkowanego imbiru
  • 3 zabki czosnku, zmiazdzone
  • 1 puszka pokrojonych pomidorow
  • 1 puszka zielonej soczewicy- pominelam bo nie mialam
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 - 3 garscie swiezego szpinaku
  • odrobina miodu
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy


do duzej miski wkladamy paste curry, jogurt, koncentarat/puree pomidorowe, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dorzucamy kurczaka, mieszamy i marynujemy przez chwile.
rozgrzewamy duza patelnie, dodajemy olej/oliwe przesmazamy nasza czerwona cebule do lekkiego zbrazowienia, dodajemy, sproszkowany imbir i czosnek. smazymy chwile uwazajac zeby nie przypalic czosnku, dodajemy kurczaka razem z marynata. chwile smazymy, tak okolo 2-4 minut a nastepne dodajemy pomidory z puszki, soczewice jesli uzywamy, mleczko kokosowe, zmniejszamy ogien i gotujemy przez ok. 15 min do calkowitego ugotowania sie miesa i lekkiego zgestnienia sosu. na sam koniec dodajemy miod oraz swiezy szpinak. delikatnie mieszamy i serwujemy z ryzem lub chlebkami naan. smacznego:)






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka