A oto przepis, który zaczerpnęłam z tego bloga. Już dawno chciałam zrobić zrazy z mięsa schabowego, ale jakoś nie miałam weny albo chęci :P. Tak więc zrobiłam, ale dokonałam małych zmian. Zamiast surowego boczku dałam wędzony, no i nie miałam cebuli-jak nigdy:) a ogórki kiszone zastąpiłam korniszonami. no i oto one..
podaję oryginalny przepis, cytuję:
Składniki na 2 osoby:
- 4 płaty schabu bez kości
- ok 10 dag surowego boczku
- 1 cebulę
- 3 ogórki kiszone
- vegetę
- przyprawę do gyrosa
- pieprz cayenne
- olej
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Oprószamy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godz. Surowy boczek kroimy w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, każdego ogórka pokroić na 4 części. Na płatach mięsa w równych ilościach nakładamy boczek, cebulę i
ogórek. Mięso starannie zawijamy i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić zrazy ze wszystkich stron.Następnie zrazy zalać około 1/2 litra wody i dusić pod przykryciem około 25-30 minut. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zagęścić nią sos.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz