7 listopada 2009

Duszona marcheweczka

Jedna z moich ulubionych form zjadania marchewki- Duszona a potem z dodatkiem lekkiej zasmażki. hmmm pycha:)


 składniki:
  • 2-3 duże marchewki,
  • trochę wody,
  • ok 1/3 szklanki mleka,
  • troszkę soli,
  • łyżeczka cukru,
  • mąka , tłuszcz
  • pieprz
  • ewentualnie groszek mrozony- 2 lyzki

Obrane marchewki pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Zalać wodą tak aby lekko przykrywało marchew, dodać mleko, posolić i dać cukier. Gotować do miękkości. w między czasie zrobić jasną zasmażkę z mąki i tłuszczu, dodać do marchewki i zagotować. Spróbować i jeśli trzeba doprawić do smaku . 




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka