A oto jedna z wielu mam nadzieję propozycji na świąteczny stół i nie tylko, bo może być podane jako codzienny obiad. Jest nią śledź z jabłkiem w śmietanie. Ja osobiście nie przepadam za tym daniem,wole za to koreczki śledziowe, ale czego nie robi się dla M. Danie zaserwowałam na wczorajszy obiad i chyba było dobre bo szybko zniknęło z talerza i miski:)
składniki:
- 600g śledzi w zalewie olejowej,
- 1 1/2 jabłka,
- 380g śmietany 18%,
- 1 duża cebula,
- pieprz.
Śledzie wyjąć z opakowań i odsączyć z oleju i namoczyć je w wodzie. Robi się to po to żeby wydobyć z nich nadmiar soli. Po jakiejś godzinie kroimy śledzie w mniejsze kawałki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, cebulę również. Mieszamy wszystkie składniki razem. Zalewamy wszystko śmietaną, dodajemy pieprzu do smaku. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z ziemniakami lub same z chlebem. Smacznego.
Na pewno fajnie smakuje, takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń