12 grudnia 2009

Śledzie z jabłkiem w śmietanie

A oto jedna z wielu mam nadzieję propozycji na świąteczny stół i nie tylko, bo może być podane jako codzienny obiad. Jest nią śledź z jabłkiem w śmietanie. Ja osobiście nie przepadam za tym daniem,wole za to koreczki śledziowe, ale czego nie robi się dla M. Danie zaserwowałam na  wczorajszy obiad i chyba było dobre bo szybko zniknęło z talerza i miski:) 


składniki:
  • 600g śledzi w zalewie olejowej,
  • 1 1/2 jabłka,
  • 380g śmietany 18%,
  • 1 duża cebula,
  • pieprz.

Śledzie wyjąć z opakowań i odsączyć z oleju i namoczyć je w wodzie. Robi się to po to żeby wydobyć z nich nadmiar soli. Po jakiejś godzinie kroimy śledzie w mniejsze kawałki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, cebulę również. Mieszamy wszystkie składniki razem. Zalewamy wszystko śmietaną, dodajemy pieprzu do smaku. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z ziemniakami lub same z chlebem. Smacznego. 






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka