14 grudnia 2009

Spagethetti z boczkiem

Przepis zaczerpnęłam z dodatku do Poradnika Domowego, Kluski na 61 sposobów. jest to 20 pozycja w bibliotece Poradnika. Przepis szybki i bardzo smaczny. Z dodatkiem wina danie robi się bardziej delikatne i inne niż zwykłe spaghetti.




składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti-ja użyłam tagliatelle,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • średnia cebula,
  • nieduży kieliszek wina,
  • 3 jajka,
  • 100 ml mleka lub śmietanki,
  • 50g żółtego sera( parmezan),
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sol,


Boczek posiekać na paseczki i zrumienić na patelni. Skwarki przełożyć  na talerzyk, a na gorący tłuszcz wrzucić drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlać wino i mieszając, podgrzewać, aż cały płyn odparuje. Przykryć patelnie i trzymać w cieple. W żaroodpornej misce roztrzepać jajka, wymieszać je ze śmietanką lub mlekiem i parmezanem, odrobinę posolić. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody, odcedzić i od razu przełożyć do naczynia z masą jajeczną. Mieszać aż masa lekko się zetnie. Dodać gorącą cebulę i skwarki, wymieszać, przykryć i na chwilkę włożyć do gorącego piekarnika(ja włożyłam do mikrofali na 2 minuty). Przełożyć potrawę na ogrzane półmiski, posypać natką pietruszki, podawać. 





 
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka