Przepis zaczerpnęłam z dodatku do Poradnika Domowego, Kluski na 61 sposobów. jest to 20 pozycja w bibliotece Poradnika. Przepis szybki i bardzo smaczny. Z dodatkiem wina danie robi się bardziej delikatne i inne niż zwykłe spaghetti.
- 400 g makaronu spaghetti-ja użyłam tagliatelle,
- 100 g wędzonego boczku,
- średnia cebula,
- nieduży kieliszek wina,
- 3 jajka,
- 100 ml mleka lub śmietanki,
- 50g żółtego sera( parmezan),
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sol,
Boczek posiekać na paseczki i zrumienić na patelni. Skwarki przełożyć na talerzyk, a na gorący tłuszcz wrzucić drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlać wino i mieszając, podgrzewać, aż cały płyn odparuje. Przykryć patelnie i trzymać w cieple. W żaroodpornej misce roztrzepać jajka, wymieszać je ze śmietanką lub mlekiem i parmezanem, odrobinę posolić. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody, odcedzić i od razu przełożyć do naczynia z masą jajeczną. Mieszać aż masa lekko się zetnie. Dodać gorącą cebulę i skwarki, wymieszać, przykryć i na chwilkę włożyć do gorącego piekarnika(ja włożyłam do mikrofali na 2 minuty). Przełożyć potrawę na ogrzane półmiski, posypać natką pietruszki, podawać.
Bardzo fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuń