4 stycznia 2010

indyk z pieczarkami w sosie musztardowym

A oto dzisiejszy obiadek, który był robiony na biegu:) szczerze wyszedł rewelacyjny czego się nie spodziewałam..


 składniki:
  • 400 g kawałków z indyka pokrojonego w kostkę,
  • 1 cebula,
  • ok. 100 g pieczarek, 
  • 1/2 łyżeczka curry,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • musztarda, 
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła, 
  • olej,
  • mleko.

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej , wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie wrzucamy mięso, które wcześniej było pokrojone w kostkę. Przesmażamy to razem chwilkę. przyprawiamy i smażymy dalej. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już prawie gotowe na oddzielnej patelni roztapiamy łyżkę masła na to dajemy mąkę. Smażymy tak długo aż się zrumieni. następnie podlewamy mlekiem wymieszanym z wodą. gotujemy aż zgęstnieje,dodajemy musztardę, przyprawiamy curry i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Tak gotowy sos wlewamy do mięsa. Zagotowujemy. Przyprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ziemniakami i mizeria. 





Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka