8 stycznia 2010

Placki z cukinią

Wczorajszy obiad był bardzo smaczną kompozycją jarzyn i grzybów, a dokładnie mówiąc pieczarek. Placki z cukinii uwielbiam bo są lekko słodkie i takie delikatne. Jednak chciałam spróbować czegoś innego, innej wersji a nie tylko ziemniaka i cukinii. Znalazłam na blogu Dwóch chochelek przepis na te oto placki. Były pyszne i nawet mój szwagier, który nie przepada za cukinią, pietruszką i marchewką zjadł je ze smakiem i prosił o jeszcze:) tak więc polecam bardzo ten przepis. Podałam te placki z sosem pieczarkowym dla urozmaicenia smaków i wyszło pychaaaa ....



składniki: 
  • 4 nieduże cukinie (ok. 800 g)-użyłam 3 bardzo dużych,
  • 1 spora marchewka- dałam 2,
  • 1 por (tylko biała część),
  • pęczek natki pietruszki- użyłam pół pęczka,
  • 3 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki, 
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • składniki na sos:
  • ok.300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • szczypta chilli,
  • vegeta, pieprz,
  • woda,
  • ok. 3 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka mąki, olej.

Umyte, ale nie obrane cukinie zetrzeć na jarzynowej tarce, tak samo zrobić z obraną marchewką. Umytego pora pokroić na małe paseczki a natkę pietruszki posiekać. Cukinię przed wymieszaniem z pozostałymi jarzynami należy dobrze wycisnąć,albo w rękach albo przez ściereczkę. Połączmy wszystkie składniki, dodając jajka, mąkę i przyprawy. Mieszamy i smażymy na rumiano na patelni.

Umyte pieczarki kroimy na pół a potem w plasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Do rondelka z gorącym olejem wrzucamy cebulę, smażymy tak długo aż się zeszkli, następnie wrzucamy pieczarki, przyprawiamy vegetą. Przysmażamy kilka minut aż puszczą sok. Zalewamy to wodą i dusimy kilka minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną dolewamy troszkę rosołku z duszących się grzybów, znowu mieszamy i wlewamy do rondelka, przyprawiamy, zagotowujemy i gotowe.  





 

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka