20 lutego 2010

Chocolate croissants, czyli czekoladowe rogaliki

Przepis ten pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Expresowo", którą dostałam od Mojego M. w prezencie na walentynki, razem z inną książką tej autorki. Zdążyłam już wypróbować kilka przepisów z tej książki i jestem bardzo zadowolona, ale o tym w następnych postach..
Rogaliki są pyszne zaraz po umieczeniu, takie chrupiące, a ta czekolada hmmm... rozpływa się w ustach :) Rogale dołączam do Czekoladowego Weekendu Bei. Następnym razem muszę dopracować technikę zwijania i pieczenia :)





składniki:
  • 375g gotowego ciasta francuskiego,
  • 100 g ciemnej czekolady, minimum 70% kakao,
  • 1 jajko rozbełtane.


Rozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Odwinąć plaster ciasta farncuskiego i pociąć je na sześć kwadratów. Pociąć każdy kawałek po przekątnej aby otrzymać dwa trójkąty( będą całkiem małe). Położyć trójkąt szerszą częścią w kierunku siebie. Ułamać kawałek czekolady- około 1 cm i położyć na szerszej części trójkąta ok. 2 cm od szerokiego brzegu. Następnie zwinąć delikatnie trójkąty zaczynając od szerszej części i kierując się ku szpicowi. Powinien on być prosty. Uszczelnić brzegi palcami i zagiąć na kształt rogalika. Ułożyć na blaszce, wcześniej przygotowanej razem z papierem pergaminowym. Nasmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru .




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka