Przepis ten pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Expresowo", którą dostałam od Mojego M. w prezencie na walentynki, razem z inną książką tej autorki. Zdążyłam już wypróbować kilka przepisów z tej książki i jestem bardzo zadowolona, ale o tym w następnych postach..
Rogaliki są pyszne zaraz po umieczeniu, takie chrupiące, a ta czekolada hmmm... rozpływa się w ustach :) Rogale dołączam do Czekoladowego Weekendu Bei. Następnym razem muszę dopracować technikę zwijania i pieczenia :)
składniki:
- 375g gotowego ciasta francuskiego,
- 100 g ciemnej czekolady, minimum 70% kakao,
- 1 jajko rozbełtane.
Rozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Odwinąć plaster ciasta farncuskiego i pociąć je na sześć kwadratów. Pociąć każdy kawałek po przekątnej aby otrzymać dwa trójkąty( będą całkiem małe). Położyć trójkąt szerszą częścią w kierunku siebie. Ułamać kawałek czekolady- około 1 cm i położyć na szerszej części trójkąta ok. 2 cm od szerokiego brzegu. Następnie zwinąć delikatnie trójkąty zaczynając od szerszej części i kierując się ku szpicowi. Powinien on być prosty. Uszczelnić brzegi palcami i zagiąć na kształt rogalika. Ułożyć na blaszce, wcześniej przygotowanej razem z papierem pergaminowym. Nasmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru .
Może nie perfekcyjne, ale wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńlubię ciasto francuskie za to, że pozwala na tworzenie pysznych dań z niewielkim nakładem pracy
OdpowiedzUsuńtakie chocby rogaliki.. proste, a tyle radości dające :-)
Robię identyczne, i nie mogę się od nich oderwać dopóki nie zostanie już ani jeden :) Pycha są.
OdpowiedzUsuńJesli z czekolada, to rzecz jasna i ja 'kupuje' :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
I dziekuje za udzial w CzekoWeekendzie :)
proste, szybkie i pyszne... czyli rozwiązanie na każdą porę !
OdpowiedzUsuńWygladaja oblednie pysznie. I do tego ta czekolada w srodku...rozpusta na calego :))
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny:) robiłam je pierwszy raz i nawet nie miałam pojecia jakie sa proste w wykonaniu. polecam je wszystkim.. nastepnym razem sprobuje z nutella
OdpowiedzUsuń