9 lutego 2010

Ryba w pikantnym pomidorowo-warzywnym sosie

Kilka dni temu Mój M. przygotowywał obiad, z racji tego że był weekend to on gotował :) i dobrze się stało , bo obiad był wyśmienity, sycący i bardzo smaczny. Smaki ostrego sosu sosu z delikatnym mięsem ryby tak pięknie ze sobą współgrały , że chciało się jeść i jeść, a do tego słodka sałatka z sałaty, którą robiłam już kiedyś było dopełnieniem całego dania. Nawet ja gdzie nie przepadam za tak dużą ilością ryby zjadłam ją ze smakiem :) i na 100% powtórzymy to danie ...



składniki:
  • 2 pstrągi,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 małe cebule,
  • 3 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonego chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • woda, 
  • olej do smażenia,
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • natka do posypania, 
  • a oprócz tego jeszcze raz 
  • vegeta, pieprz, czerwona papryka w proszku, curry w proszku do przyprawienia ryby.



Rybę myjemy, oczyszczamy i obcinamy głowy. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, czerwoną papryką, curry w proszku oraz natrzeć zmiażdżonym ząbkiem na zew. i w środku  każdą rybę. Zostawić tak przygotowaną rybę na kilka godzin do marynowania.
Obrać pietruszkę, marchewkę i zetrzeć na dużych jarzynowych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni z olejem, dorzucić warzywa, podsmażyć chwilkę, dodać troszkę wody, przykryć pokrywką i dusić. Podczas duszenia dodawać wody gdy jej ubywa tak aby nie przypalić a udusić zawartość patelni. Po ok. 15 minutach dodajemy vegetę, pieprz, curry, suszone chilli oraz małą puszkę koncentratu pomidorowego. Dusimy to 25 minut z przyprawami, a po tym czasie dolewamy wody, wkładamy ryby. Wody musi być na tyle aby następne 20 minut jarzyny się  dusiły, a nie przypaliły bez mieszania i podnoszenia pokrywki. Serwujemy z ziemniaczkami i sałatką na słodko.






  


A na deser....
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka