8 marca 2010

Drożdżowe z rabarbarem

Upiekłam wczoraj drożdżowe ciasto z rabarbarem. Pachniało w całym domu. Przepis na samo ciasto i kruszonkę zaczerpnęłam od Dorotki tyle tylko że ona robiła je ze śliwkami:) Z całej blaszki ciasta został nieduży kawałek. Nawet M. zjadł dużą porcję i zachwalał bardzo, gdzie on za ciastami nie przepada. Ciasto jest bardzo miękkie, kruszonka słodka no i krucha. Poprostu rozpływa się w ustach:) następne podejście do owego ciasta będzie ze śliwką..


Składniki na zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru


Ponadto na ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma- ja użyłam 1/2 kg mrożonego rabarbaru
I na kruszonkę:
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu


Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.


W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.


Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto (będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie połówki śliwek/rabarbaru (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż lekko się zrumieni, do tzw. suchego patyczka.




1 komentarz :

  1. Ależ mi się tęskni za rabarbarem. Już nie mogę się doczekac aż upiekę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka