3 marca 2010

Linguine z cytryną, czosnkiem i tymiankawymi pieczarkami

Przepis pochodzi z książki Nigella Express i jest to danie dla tych, którzy nie mają czasu na to aby gotować a lubią dobrze zjeść..Specyficzny smak surowych pieczarek połączonych ze skórką i tymiankiem sprawiają, że składniki pasują do siebie idealnie. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu..


składniki:
  • 225g kasztanowych pieczarek,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 cytryna- skórka i sok,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku- ja użyłam suszonego,
  • 500 g linguine,
  •  pęczek pietruszki, posiekany, 
  • 2-3 łyżki parmezanu, 
  • świeży zmielony pieprz.

Pokroić pieczarki w piórka i przełożyć do dużej miski razem z olejem, solą, zgniecionym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz z tymiankiem. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić zachowując odrobinę wody w makaronie. Szybko przełożyć makaron do miski z pieczarkami, podrzucając wymieszać wszystko razem. Następnie dodać posiekaną pietruszkę, ser i zmielony pieprz do smaku przed kolejnym  podrzucaniem. I gotowe..



2 komentarze :

  1. Robiłam ten makaron już kilka razy (jest nawet u mnie na blogu). Uwielbiam jego smaczek, jest świeży, lekki i intrygujący. I zgadzam się z Tobą- składniki dobrane są idealnie :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, lubię nietypowe połączenia i zapiszę sobie ten przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka