Przepis pierwszy raz widzialam u mojej kuzynki na blogu a ona ten przepis na ten chlebek wziela z tej oto strony (klik klik). Chleb jest miekki w srodku, lekko mokry. Skorka chrupiaca i lekko twardawa. Pierwszy raz chleb wyrosl mi az tak!! wygladal pieknie.. Nawet Nasz Synek sprobowal kawaleczek z maselkiem:) Polecam wszystkim bo jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.. A te dziurki, poezja:) Dodaje ten przepis do Akcji Festiwal Platkow Owsianych, ktory prowadzi Joanna63
skladniki:
- 1 litr ciepłej wody
- 8 pełnych łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli -uzylam 1,5 lyzeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 kg mąki pszennej-uzylam make chlebowa bo tylko taka mialam w domu
- słonecznik do posypania
Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże. Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 na 20. Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C. Piec około 1 godziny.
Faktycznie wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńUroczo rozsiane setki dziureczek.
Kusi, ojj... kusi. ;)
Pozdrawiam!
Wygląda po prostu super. Płatki działają na jego plus ;]
OdpowiedzUsuńchrupiąca skórka to dla mnie jak najbardziej zaleta :-)
OdpowiedzUsuń