Fakt moze to nie wyglada bardzo apetycznie, ale z reka na sercu powiem Wam, ze ta zapiekanka jest pyszna. Moim dodatkiem do niej byla kielbasa horizo, poniewaz dla Mojego M. musialo byc cos miesnego. Wiec tak jak chcial tak mial:) Polecam..
na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
pozostałe:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- tarty żółty ser
- sól i pieprz
- pol peczka kielbasy chorizo, podsmazonej
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 20 minut.
właśnie zawsze mnie te zapiekanki z naleśnikami zastanawiały i w końcu chyba ją zrobię :) ślicznie tu u Ciebie, tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńz naleśnikami!
OdpowiedzUsuństrasznie fajne danie
Cieszę się że skorzystałaś z mojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWydawało mi się, że Kasiulek to Twoja siostra :)))
Paula - dziekuje za komplement za wyglad bloga.. troszke inaczej jest i tak kolorowo:)
OdpowiedzUsuńAsiejka -sprobuj zrobic bo jest bardzo pyszne..
Edysia79- tak naprawde to jest moja kuzynka, corka mojej mamy siostry, ale my tak mowimy na siebie bo jestesmy blisko jak prawdziwe siostry