6 maja 2010

Zapiekanka nalesnikowo-pieczarkowa

Jakis czas temu ogladajac blog mojej kuzynki ( klik klik) natknelam sie na przepis, ktory zachwalala. Dlugo nie myslac ja zrobilam to samo. Przepis pochodzi od Edyty z bloga Przy stole.
Fakt moze to nie wyglada bardzo apetycznie, ale z reka na sercu powiem Wam, ze ta zapiekanka jest pyszna. Moim dodatkiem do niej byla kielbasa horizo, poniewaz dla Mojego M. musialo byc cos miesnego. Wiec tak jak chcial tak mial:) Polecam..


składniki- cytuje za Edyta:
na naleśniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  1 szklanka mleka
  •  1 szklanka wody mineralnej
  •  3 jajka
  •  kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
  •  1 łyżeczka przyprawy typu vegeta

pozostałe:
  •  400 g pieczarek
  •  1 duża marchewka
  •  1 duża cebula
  •  tarty żółty ser
  •  sól i pieprz
  • pol peczka kielbasy chorizo, podsmazonej 

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 20 minut.




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka